Primul centru de recuperare oncologică din țara noastră

Marți, 25 septembrie, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a pus piatra de temelie la primul centru de recuperare oncologică din România, după cum informează episcopiacaransebesului.ro.

Fundația „Sfânta Irina” a inaugurat marți, 25 septembrie, în localitatea Slatina-Nera din județul Caraș-Severin, lucrările de construcție a Clinicii Nera – Centrul pentru Cercetări în recuperare oncologică. La eveniment a participat Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a oficiat slujba punerii pietrei de temelie, autorități centrale, județene și locale, cadre medicale, precum și obștea monahală a mănăstirii Nera.

Centrul va fi destinat bolnavilor aflați în recuperare după tratamente împotriva cancerului. Aceștia vor beneficia de o cură de 14 zile, pe durata căruia li se vor asigura servicii de psihoterapie, fizioterapie, kinetoterapie, dietoterapie, educare pentru menținerea unui stil corect de viață. Întrucât cercetarea este unul dintre principalele scopuri ale înființării centrului, acesta va include un departament axat pe evaluarea metodelor de recuperare, dar și unul dedicat depistării precoce a cancerului. Amplasată în Valea Nerei, într-o zonă ferită de poluare și organizată ca o structură arhitecturală și funcțională de tip sanatorial, clinica este programată să își deschidă porțile la finalul primului trimestru din 2014.

„Lupta împotriva cancerului începe înainte ca această boală să invadeze organismul. Construim Clinica Nera pentru a-i asista pe cei care au trecut de primele tratamente pe drumul spre însănătoșire, cât și pentru a-i ajuta să învețe obiceiuri noi de viață, care să le anuleze posibilitatea de recidivă. De asemenea, activitatea de cercetare care se va desfășura în cadrul centrului ne va fi de un real folos în a înțelege mai bine prin ce trec bolnavii de cancer și cum putem să-i ajutăm să trăiască”, a spus Dr. Pavel Chirilă.

În România, zeci de persoane sunt diagnosticate zilnic cu cancer, aceasta fiind cea de-a doua cauză care sporește rata anuală de mortalitate la nivel național. Cancerul este o boală invazivă care, acționând pe multiple planuri, slăbește organismul și distruge țesuturile în care se instalează. Favorizată de atitudinea de resemnare a suferindului, boala se dezvoltă cu rapiditate, câștigând, de multe ori, un război dureros pentru bolnav și familia acestuia. O treime dintre cei care află că au cancer sunt însă cazuri cu șanse reale de supraviețuire. De aceea, Clinica Nera va pune la dispoziția bolnavilor toate condițiile pentru ca aceștia să își regăsească speranța și resursele pentru a lupta pentru viața lor.

„În anul jubiliar, închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Tainei Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor, am pus temelia, am sfințit crucea și am binecuvântat locul pentru zidirea unei clinici de recuperare oncologică. Episcopia Caransebeșului se va implica și va susține acest proiect european implementat în Caraș-Severin. În acest proiect se vor implica toți preoții din parohiile învecinate, dar mai ales din Protopopiatul Oravița și, în special, părinții duhovnici și cele peste 60 de măicuțe care se ostenesc și se roagă în Mănăstirea Nera. Punerea temeliei unui așezământ medical-creștin este un moment istoric, unic, cu o încărcătură deosebită”, a arătate Preasfințitul Lucian în cuvântul adresat celor prezenți.

Clinica Nera este un proiect co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, cu o valoare totală de aproximativ 4,5 milioane de euro, 70% din această sumă fiind asigurată de fondurile europene, iar restul prin contribuție locală și voluntară. De asemenea, Ierarhul, însoțit de arhimandritul Constantin Timiș, consilierul economic al Episcopiei Caransebeșului, pr. Nicolae Mirișan, protopopul Reșiței și de către pr. paroh Daniel Țăpîrdea, a vizitat șantierul bisericii în construcție cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare” din cartierul reșițean Moroasa Luncă.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…