În bisericile ortodoxe, mâine, 3 aprilie, se va săvârși Denia „Acatistului Maicii Domnului”. Rânduiala din seara acestei zile este specifică vinerii din săptămâna a cincea a Postului Sfintelor Paști.
Slujba a fost introdusă în cult în amintirea unui eveniment petrecut la Constantinopol în anul 626. Cetatea fusese atacată de perși și de avari, iar Patriarhul Serghie a luat icoana Născătoarei de Dumnezeu și făcut o procesiune pe zidurile cetății. În urma procesiunii, Maica Domnului i-a salvat de la asediu în mod minunat pe creștini. Salvat de Sfânta Fecioară, „poporul cel iubitor de Dumnezeu al Constantinopolului, a făcut privegheri și a cântat toată noaptea imnul Acatist, dând mulțumire Maicii Domnului pentru că l-a ocrotit și i-a biruit pe dușmani prin puterea ei cea mai presus de fire” (Sinaxar în Sâmbăta din Săptămâna a cincea a Postului Mare). Este vorba despre primul acatist din tradiția liturgică a Bisericii lui Hristos.
Slujba „Acatistului Preasfintei Stăpânei noastre Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioară Maria”, alături de praznicul împărătesc al Bunei Vestiri (care se încadrează întotdeauna în perioada Postului Mare – 25 martie), evidențiază necesitatea invocării Maicii Domnului pe tot parcursul eforturilor ascetice din acest interval de tip pregătitor pentru taina Învierii Domnului.