Primul acatist din tradiția liturgică a Bisericii, citit în cadrul Deniei de mâine seară

În bisericile ortodoxe, mâine, 3 aprilie, se va săvârși Denia „Acatistului Maicii Domnului”. Rânduiala din seara acestei zile este specifică vinerii din săptămâna a cincea a Postului Sfintelor Paști.

Slujba a fost introdusă în cult în amintirea unui eveniment petrecut la Constantinopol în anul 626. Cetatea fusese atacată de perși și de avari, iar Patriarhul Serghie a luat icoana Născătoarei de Dumnezeu și făcut o procesiune pe zidurile cetății. În urma procesiunii, Maica Domnului i-a salvat de la asediu în mod minunat pe creștini. Salvat de Sfânta Fecioară, „poporul cel iubitor de Dumnezeu al Constantinopolului, a făcut privegheri și a cântat toată noaptea imnul Acatist, dând mulțumire Maicii Domnului pentru că l-a ocrotit și i-a biruit pe dușmani prin puterea ei cea mai presus de fire” (Sinaxar în Sâmbăta din Săptămâna a cincea a Postului Mare). Este vorba despre primul acatist din tradiția liturgică a Bisericii lui Hristos.

Slujba „Acatistului Preasfintei Stăpânei noastre Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioară Maria”, alături de praznicul împărătesc al Bunei Vestiri (care se încadrează întotdeauna în perioada Postului Mare – 25 martie), evidențiază necesitatea invocării Maicii Domnului pe tot parcursul eforturilor ascetice din acest interval de tip pregătitor pentru taina Învierii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel despre cutremurul din Turcia și Grecia. Mesaj de solidaritate adresat Patriarhului Ecumenic

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a exprimat durerea față de pierderile suferite de Grecia și Turcia în urma cutremurului produs vineri. Preafericirea Sa a transmis un mesaj de solidaritate, adresat Patriarhului Ecumenic Bartolomeu: Sanctităţii Sale Bartolomeu…