„Primele manifestări culturale au izvorât din cultul frumos al Bisericii noastre”

Sâmbătă, 24 octombrie 2009, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit magazinul de obiecte și veșminte bisericești „Potirul de Aur”, situat pe bulevardul I. C. Brătianu, nu departe de Biserica Colțea, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. La slujba sfințirii magazinului au participat și PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, precum și PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Denumirea magazinului a fost special aleasă pentru că acesta are o destinație liturgică și misionară aparte, aceea de a cinsti cum se cuvine bucuria și lumina Sfintei Liturghii, a tuturor slujbelor bisericești. Pe locul unde mai înainte exista o librărie a Asociației Vasiliada, acum s-a deschis magazinul Arhiepiscopiei, aflat mai în centrul orașului. „E nevoie, a subliniat după oficierea sfințirii Părintele Patriarh Daniel, ca în lucrarea misionară să educăm pe credincioși să fie nu doar ascultători ai cuvântului, ci și privitori ai frumuseților Ortodoxiei, ca de la această frumusețe din lumea aceasta pământească să ne putem ridica la frumusețea netrecătoare din împărăția cerurilor”.

Biserica Ortodoxă este singura Biserică din lume care are în cuprinsul rugăciunilor ei din Sfânta și dumnezeiasca Liturghie euharistică binecuvântarea: „Binecuvintează, Doamne, pe cei ce iubesc frumusețea casei Tale”. Cei care iubesc frumusețea casei lui Dumnezeu, aceia aduc daruri frumoase la biserică, iar preoții care celebrează sfintele slujbe, mai ales Sfânta Euharistie, nu au voie să folosească obiecte sau veșminte urâte, nici perforate, neîngrijite sau șifonate, ci numai obiecte curățite și veșminte frumoase și îngrijite, a subliniat Părintele Patriarh, spunând că „atunci când iubim pe cineva nu îi facem daruri lucruri de care noi nu mai avem nevoie, ci îi facem daruri lucruri frumoase. Cine iubește pe Dumnezeu, pe Hristos, pe sfinții Săi aduce daruri frumoase la biserică. De aceea e nevoie ca biserica, eparhia să expună în magazinele sale lucruri frumoase, îngrijite. Pe lângă aspectul misionar, aceste magazine cu obiecte liturgice frumoase au ca scop și educarea sau formarea teologico-estetică a simțului liturgic al Bisericii Ortodoxe”.

În încheiere, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că „Dumnezeu a făcut o mulțime de frumuseți ale naturii și noi am învățat de la El, Dumnezeu Creatorul, să fim creatori de frumuseți ale culturii. Pentru români, cultura începe cu cultul. Primele manifestări culturale au izvorât din cultul frumos al Bisericii noastre. Broderia, sculptura, pictura s-au dezvoltat în societatea românească inspirându-se din frumusețile liturgice ale cultului nostru”.

Au fost felicitați cu această ocazie părintele Ioachim Bejenariu și ceilalți ostenitori care s-au străduit să amenajeze spațiul pentru noul magazin, astfel încât el să fie sfințit și inaugurat cu ocazia hramului Catedralei patriarhale.

Comentarii Facebook


Știri recente