Primele două zile din Postul Mare sunt aliturgice

În Biserica Ortodoxă, primele două zile din Postul Mare sunt zile aliturgice, adică nu se oficiază Sfânta Liturghie. Cele două zile au fost rânduite ca o susținere a postirii aspre din această primă săptămână a Postului Mare.

„În primele zile ale Postului Mare, uneori chiar până joi, mai ales în practica mănăstirească, se face ajunare totală, adică nu se consumă niciun fel de aliment și nu se consumă niciun lichid. Pentru că este post total în aceste zile, în primele două zile se întrerupe și săvârșirea Sfintei Liturghii în Biserică. Această întrerupere a săvârșirii Sfintei Liturghii are pe de o parte scopul de a susține ajunarea totală din Biserică și mai ales din viața credincioșilor foarte evlavioși, iar pe de altă parte are caracterul de a spori conținutul penitențial al Postului Mare. Pocăința este tema fundamentală a Postului Mare, iar aceste două zile fără Sfânta Liturghie vin să susțină și să sporească acest caracter, acest conținut al Postului Maredupă cum a declarat pentru Radio TRINITAS, părintele profesor Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

De asemenea în prima săptămână din Postul Mare se oficiază, în primele patru zile, Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul, slujbă care ne descoperă păcatele și nevoia de pocăință printr-o adâncă meditație asupra istoriei biblice, o istorie a păcatului, a pocăinței și a iertării.

„Se propune o îngenunchiere în pocăință, o reculegere și o aducere aminte a păcatelor, prin care omenirea și personajele biblice au supărat pe Dumnezeu. În același timp se aduce aminte și de frumoasele întoarceri către Dumnezeu. Sufletul este invitat să săvârșească această călătorie duhovnicească și să revadă cu ochii minții aceste fapte ale personajelor biblice și să învețe de la ele să câștige pocăința împăcându-se cu Dumnezeu. Aceasta este marea bucurie pe care Sfântul Andrei Criteanul o face credincioșilor în săptămâna a I-a a Postului. Un canon care ne ajută să ne apropiem de pocăința cu care trebuie să schimbăm sufletul nostru în vederea întâmpinării Luminii Învierii”, după cum a spus părintele Teofil Anăstăsoaie, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente