Primatul Bisericii Ortodoxe din Creta a vizitat mai multe instituții din Arhiepiscopia Iașilor

Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Mitropolit de Heracleion și primatul Bisericii Ortodoxe din Creta, alături de IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a vizitat ieri, 15 octombrie, sediile mai multor instituții din Arhiepiscopia Iașilor, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. „IPS Irineu a fost încântat de activitatea socială a Arhiepiscopiei Iașilor”, a declarat pr. Iulian Negru, director executiv în cadrul Fundației „Solidaritate și Speranță” a Arhiepiscopiei Iașilor.

După ce, în urmă cu trei zile, IPS Irineu a vizitat, alături de alți ierarhi, Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, Mănăstirea Galata, Spitalul Providența și ansamblul mănăstiresc de la Hadâmbu, ieri dimineață s-a aflat la sediul Institutului Social-Caritativ „Diaconia” din Iași. Aici a primit informații cu privire la proiectele care se derulează în cadrul acestui institut. „IPS Irineu a fost încântat de activitatea socială a Arhiepiscopiei Iașilor și a pus mai multe întrebări pentru a înțelege mecanismul acesta social de recuperare a persoanelor cu deficiențe, persoane dependente de alcool și droguri. A fost încântat de activitatea grădiniței «Buna Vestire» din cadrul Fundației «Solidaritate și Speranță», dar și de felul în care se îngrijesc bătrânii la domiciliu prin proiectele existente”, a declarat pr. Iulian Negru.

IPS Irineu și IPS Teofan au mers apoi la Biserica „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din cartierul ieșean Podu Roș, ce aparține de Protopopiatul Iași 2, pentru a vizita Centrul de zi pentru bătrâni, care funcționează lângă acest sfânt lăcaș. Cei doi arhierei au fost întâmpinați de pr. Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2, și de pr. Mihai Doroșincă, precum și de bătrânii de la Centrul de zi pentru persoanele vârstnice din parohie, care este finanțat de Ministerul Muncii. Centrul pentru bătrâni se află lângă biserică. Aici se desfășoară multiple activități, intervenindu-se punctual în rezolvarea unor probleme. „În cadrul acestui centru de zi, prin proiect timp de opt luni și sustenabilitate încă trei ani, organizăm un program pe perioada zilelor săptămânii, în cadrul căruia angrenăm 24 de bătrâni selectați în funcție de posibilitățile materiale. În același timp, bătrânii participă la activități de petrecere a timpului liber, medicale, de asistență psihologică, precum și culturale. Urmărim ca în fiecare zi să oferim fiecărui bătrân în parte câte un pachet cu alimente, astfel încât să intervenim atât din punct de vedere material, cât și spiritual”, i-a explicat pr. Mihai Doroșincă Înalt Preasfințitului Irineu, care a rămas impresionat de activitatea desfășurată în cadrul Centrului și de celelalte proiecte care au mai fost prezentate.

Vizita ierarhului din Creta a mai cuprins Grădina Botanică și Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, unde a fost întâmpinat de pr. prof. Dragoș Bahrim, directorul seminarului, care a făcut o scurtă prezentare a școlii teologice. La rândul său, IPS Irineu a adresat celor prezenți un cuvânt în care a vorbit despre dragostea și apartenența față de Biserica Ortodoxă. „Am venit aici pentru a comunica cu dumneavoastră, pentru a vă vedea și pentru a vă asculta, așa cum s-a întâmplat marți seara la Concursul «Tineri, lăudați pe Domnul»”, a afirmat IPS Irineu, care și-a exprimat această bucurie față de profesorii și seminariștii prezenți.

Comentarii Facebook


Știri recente