Primăria Iași a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Premiul ‘AD HONOREM’

Primăria municipiului Iași a organizat, și anul acesta, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, evenimentul intitulat „Seara Valorilor”. Au fost acordate premii și diplome de excelență pentru personalitățile ieșene care au avut rezultate deosebite în diverse domenii, precum educație, artă, industrie, mediul de afaceri sau sport.

Evenimentul a avut loc astăzi, 14 octombrie, în Sala Mare a Primăriei, iar invitatul de onoare a fost Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a primit un premiu special.

Mai multe informații cu privire la acest eveniment a oferit pentru Radio TRINITAS, Lucian Ducan: „Patriarhul României a primit premiul ‘Ad Honorem’ care este cel mai nou premiu, instituit în acest an de municipalitatea ieșeană, premiu ce se va atribui doar personalităților de rang național și internațional ce vor vizita Iașiul de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost însoțit de alți ierarhi aflați la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Înaltpreasfințitul Vasilios, Mitropolit de Elassona, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Au fost acordate și două titluri de cetățean de onoare al municipiului Iași, alături de numeroase premii de excelență celor care s-au afirmat în domeniile menționate anterior”.

Patriarhul României a mulțumit domnului primar și celor prezenți pentru premiul obținut și a felicitat autoritățile locale pentru organizarea evenimentelor culturale prilejuite de Hramul Catedralei Mitropolitane.

„Mulțumim domnule primar pentru această onoare ‘Ad Honorem’ și desigur, noi ne simțim aici ca acasă așa cum au spus și credincioșii ‘Bine că ați revenit acasă’, considerau că la București sunt într-un fel de exil, dar așa cum sunt muncitori de ai noștri care lucrează în diferite părți lucrăm și noi unde ne cheamă la muncă. Deci, este o mare onoare pentru noi să simțim cum această cetate a culturii și a credinței evoluează și îmbină tradiția cu modernitatea, localul cu naționalul și cu internaționalul. Tot ceea ce ați spus aici despre cooperarea dintre Primărie și Mitropolie, dintre Primărie și Universități, dintre Primărie și ONG-uri cred că este încurajator pentru toate aceste instituții și în același timp avem mare nevoie de împreună-lucrare. Capitalismul, în general, dezvoltă un spirit individualist, dar există și limite ale individualismului pentru că nu putem trăi izolați. Noi vă felicităm pentru continuitatea acestei tradiții care a început după schimbările din anul 1989, mai precis la începutul anilor 1990. Îmi aduc aminte că atunci s-a propus ca sărbătoarea Sfintei Parascheva să fie și sărbătoarea municipiului Iași, însă să dureze șapte zile. Și am spus faptul că și așa noi avem multe sărbători, dacă încă șapte zile nu mai lucrăm nimic pierdem foarte mult, dar până la urmă noi păstrăm o zi însă ziua aceasta este în etape, pregătitoare și de receptare a evenimentului. Și așa au fost aduse moaștele cu 5-6 zile înainte ale Sfântului Maxim Mărturisitorul și mai stă lumea și câteva zile după hram, iar sărbătorile ieșene tot au ajuns la două săptămâni cu pregătire, cu receptare. Centrul acestor sărbători este Hramul Catedralei Sfânta Cuvioasă Parascheva, dar el adună în jurul acestui eveniment cultual o mulțime de sărbători culturale, pentru că tradiția românească sănătoasă este aceasta a legăturii între cult și cultură, fiindcă relația omului cu Dumnezeu este relația oamenilor întreolaltă. Vă felicităm și sperăm și dorim ca în continuare această sărbătoare care este deodată elegantă și încurajatoare să continue. Tradiția nu este un proces închis, ci unul care continuă, e dinamic, și înseamnă o fidelitate reînnoită. Vă mulțumim și vă dorim mult succes dumneavoastră și tuturor creștinilor și mai ales valorilor pe care le recunoașteți”, a spus Preafericirea Sa.

În continuare, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a oferit daruri Primăriei Iași.

„Ca simbol de prețuire pentru această Primărie a municipiului și ca simbol de recunoștință pentru buna cooperare de-a lungul timpului dintre Primărie și Mitropolie dorim să oferim icoana Maicii Domnului care este icoana Bisericii. De asemenea, dorim să vă oferim Biblia, ediția jubiliară din 2008, ediția sinodală”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Tot în această seară, doamna Cristina Zamfirescu, redactor-șef la secțiunea „Actualitate socială” a cotidianului „Ziarul Lumina” al Patriarhiei Române a primit diploma de excelență în jurnalism „Vanda Condurache”, după cum ne informează TRINITAS TV.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de ierarhi ai Bisericii noastre, de oameni de cultură, oficialități și reprezentanți ai altor culte au asistat la un concert susținut de formația „Stars of Music”.

Comentarii Facebook


Știri recente