Prima zi a simpozionului „Mehedinți – istorie, cultură și spiritualitate”

Deschiderea oficială a simpozionului „Mehedinți – istorie, cultură și spiritualitate” a avut loc ieri, 9 septembrie a.c., în sala „Mitropolit Nestor Vornicescu” de la Centrul Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei. Au participat ierarhi ai bisericii noastre, oameni de cultură, profesori de teologie precum și oficialități județene și locale.

Cu acest prilej a fost prezentată ediția princeps a traducerii după VULGATA a textului biblic în limba română, ce poartă titlul ,,Biblia Vulgata. Blaj 1760-1761. Vol. I-V, Editura Academiei Române-2005.

Și tot acum au avut loc mai multe lansări de carte, după cum urmează:

„Mehedinți – vatră de istorie și spiritualitate ortodoxă românească” , autor Pr. lect. univ. dr. Sergiu Grigore Popescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova,

„Carte despre carte”- volum semnat de prof. dr. Tudor Nedelcea de la Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu Plopșor” din Craiova,

„Biserica cu hramul Sfântul Nicolae cel Sărac din Orșova”, autor profesor Constantin Juan Petroi,

„Tezaur folcloric Izvorașul – balade și cântece din Mehedinți”, autor drd. Isidor Chicet, etnolog.

Tot cu acest prilej au fost lansate cele două volume ce conțin referatele de la precedentele simpozioane și anume: „600 de ani de la trecerea la cele veșnice a Cuviosului Nicodim cel Sfințit de la Tismana” și „Manifestări omagiale Mitropolit Nestor Vornicescu”- apărute la editura „Didahia Severin”.

În încheierea programului primei zile s-a vizitat Muzeul „Regiunii Portilor de Fier” din Drobeta Turnu Severin.

Reamintim că în perioada 09-13 septembrie Episcopia Severinului și Strehaiei organizează o serie de manifestări cultural-religioase, istorice și artistice sub genericul „Mehedinți – istorie, cultură și spiritualitate”. Aceste manifestări sunt prilejuite de comemorările jubiliare pe care Episcopia Severinului și Strehaiei le susține în acest an, respectiv „2008 – Anul jubiliar al Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii” și „150 de ani de la trecerea la cele veșnice a teologului, filozofului, pedagogului și oratorului Eufrosin Poteca, personalitate marcantă a culturii mehedințene’.

www.episcopiaseverinului.ro

Comentarii Facebook


Știri recente