Prima zi a Sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor

Manifestările închinate Sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor au început de astăzi, 24 octombrie 2012, la Patriarhie.

Evenimentul care a marcat deschiderea a fost sfințirea și inaugurarea noului Centrul de îngrijiri paliative Sfântul Nectarie din Capitală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La finalul slujbei de sfințire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a exprimat bucuria că moaștele Sfântului Nectarie au ajuns și la Centrul de îngrijiri paliative care îi poartă numele.

„Avem o bucurie deosebită că moaștele sfântului au poposit mai întâi la acest așezământ, iar primirea oficială se va realiza pe Colina Bucuriei lângă Catedrala Patriarhală. Am început ziua de astăzi cu o sfințire a unui așezământ dedicat îngrijirii bolnavilor deoarece anul acesta în Patriarhia Română avem o deosebită atenție pentru Slujba Sfântului Maslu și pentru îngrijirea bolnavilor. Sfântul Nectarie este cunoscut ca un făcător de minuni, mai precis un vindecător de boli de aceea venirea sa la București, prin sfintele sale moaște, înseamnă pentru noi o binecuvântare deosebită”, a spus Părintele Patriarh.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Mitropolitul Efrem și-a exprimat bucuria că Sfântul Nectarie de la Eghina se bucură de o așa mare cinstire în rândul poporului român.

La eveniment au fost prezenți și Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitului Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina și Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal.

Din partea Ambasadei Elveției au fost prezente la eveniment mai multe oficialități, după cum urmează: Excelența Sa Jean Hubert Lebet, actualul ambasador al Elveției la București și dna. Marinela Ivan, nationall programme officer, în cadrul Ambasadei Elveției. De asemenea, Dna. Isabela Hurjui a reprezentat Primăria Sectorului 2 din București. Firma SC. EDIL CONSTRUCT a fost reprezentată de către Dl. Ștefan Cliseru, directorul firmei, iar din partea Arhiepiscopiei Bucureștilor a fost prezentă Dna. Adriana Căruntu.

Cu ocazia acestui eveniment au fost acordate daruri și diploma de vrednicie persoanelor care s-au implicat activ în ridicarea acestui centru paliativ. Astfel, Excelenței sale Jean Hubert Lebet, Ambasadorul Elveției la București, Dlui. Livio Hurzeler, Dlui. Simon Geisbuhler și Dnei. Marinela Ivan le-a fost acordat Ordinul Sfinții împărați Constantin și Elena. Dlui. Neculai Onțanu, Primarul Sectorului 2 i-a fost dăruită o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Ordinul Sfântul Apostol Andrei – ocrotitorul României a fost acordat Dlui Ștefan Cliseru, Directorul Firmei EDIL CONSTRUCT. De asemenea, Diploma de vrednicie Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a fost acordată dlui. prof. univ. dr. farmacist Dumitru Lupuliasa, iar Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului a fost acordată Dnei. Dr. Isabela Hurjui, Dnei. Aurora Toma și Dnei. Adriana Căruntu.

Centrul are două etaje și mansardă și, pe lângă spațiile dedicate celor asistați, mai cuprinde și birouri de asistență socială, cabinete medicale și cabinete pentru consiliere psihologică. Noul centru de îngrijiri paliative este unul dintre cele mai moderne așezăminte de îngrijiri paliative din țară.

Calea Sfinților – București 2012

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, miercuri, 24 octombrie 2012, s-a desfășurat Procesiunea Calea Sfinților, organizată în fiecare an pe Colina Bucuriei. În acesta an, moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina au însoțit moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou și ale Sf. Împărați Constantin și Elena în cadrul tradiționalei procesiunii. La eveniment au participat toți preoții din protoieriile bucureștene și din județul Ilfov, dar și sute de credincioși.

Procesiunea de la Catedrala Patriarhală

Începând cu ora 11:30 au pornit două procesiuni simultan. Procesiunea cu racla purtând moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a pornit de la Catedrala Patriarhală pe Bulevardul Regina Maria mergând până la baza Colinei Bucuriei. De la Catedrala Patriarhală au însoțit procesiunea preoții din Protoieriile I și II Capitală, din Protoieria Ilfov Nord și monahii de la Mănăstirile Cernica, Plumbuita și Darvari

Procesiunea de la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou

Procesiunea cu racla purtând moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena a pornit de la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou pe străzile Șerban Vodă și Bibescu Vodă până la baza dealului Colina Bucuriei. Pe traseul stabilit au participat la procesiune preoții din Protoieria III Capitală, din Protoieria Ilfov Sud și preoții de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Cele două procesiuni s-au unit baza dealului Colina Bucuriei, în jurul orei 12:15 pentru momentul întâmpinării moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, aduse de către Înaltpreasfințitul Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina.

După reunire, procesiunea astfel formată a urcat Colina Bucuriei până la podiumul din curtea Catedralei Patriarhale.

În timpul Procesiunii s-au intonat troparele Sfântului Nectarie de la Eghina, al Cuviosului Dimitrie cel Nou și al Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Polihroniu la întâmpinarea sfintelor moaște

La ora 12.30, moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, ale Sfântului Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, clerul și pelerinii au fost întâmpinați de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Cu acest prilej, a fost oficiată slujba Polihroniului pentru pentru primirea moaștelor Sfântului Nectarie de la Eghina. În încheierea slujbei Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul de bun venit, urmat de răspunsul Înaltpreasfințitului Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina.

Sfintele moaște așezate spre închinare

Apoi, raclele cu moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, au fost așezate spre închinare în baldachinul amenajat pe esplanada Catedralei Patriarhale.

Sfințirea și inaugurarea Centrului social-cultural Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina

Centrul social-cultural Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina din curtea Mănăstirii Radu Vodă din Capitală a fost sfințit astăzi, 24 octombrie 2012, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu Înaltpreasfințitul Mitropolit Efrem. La slujbă au participat și membrii delegației din Grecia, care au adus la București, moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, vindecătorul de boli, dar și Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Macarie, Episcopul Europei de Nord și Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Tot astăzi a fost sfințită și noua raclă în care vor sta fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, ce se află deja la Mănăstirea Radu Vodă din București.

La finalul evenimentului, Patriarhul României a subliniat importanța realizării noului centru în curtea mănăstirii.

„Vă mulțumim tuturor și felicităm pe Părintele Stareț și pe toți cei care au contribuit ca această clădire veche să fie consolidată, renovată și dotată cu mobilier nou, cu tot ceea ce este necesar ca să funcționeze un centru. Această mănăstire este o mănăstire voievodală și era nevoie să aibă și spații de cazare pentru cei care participă aici la pelerinaje și în special la unele simpozioane și conferințe. Vă felicităm și sperăm că aceasta reprezintă o etapă nouă în viața mănăstirii și anume, se va întări aici evlavia, spiritualitatea în raport cu Sfântul Nectarie și în același timp pe lângă un cult dezvoltat va fi și o cultură creștină mai intensă. Trebuie să unim totdeauna cultul cu deosebită cultură creștină. Va fi o șansă deosebită, o ocazie deosebită pentru credincioși să se închine și la moaștele Sfântului Nectarie pentru că racla aceasta deosebit de frumoasă care s-a făcut recent prin grija Preasfințitului Părinte Episcop-vicar Varsanufie Prahoveanul este deosebit de frumoasă. Este o raclă mare și generoasă și în același timp deosebit de bine realizată din punct de vedere artistic”, a spus Preafericirea Sa, după cum informează Radio TRINITAS.

Slujbă de Priveghere la Catedrala Patriarhală în cinstea Sf. Ierarh Nectarie

Săptămâna aceasta, la Catedrala patriarhală, programul liturgic este unul special. În fiecare seară, de la ora 18:00, pelerinii care vin să se închine la sfintele moaște pot participa și la slujba Privegherii.

În prima zi a evenimentelor dedicate ocrotitorului Bucureștilor, slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie, vindecătorul de boli a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, la Catedrala Patriarhală din București.

Răspunsurile la strană au fost date de grupul psaltic Potirul al Mănăstirii Radu Vodă.

Comentarii Facebook


Știri recente