Prima vizită a unui Patriarh al României în Spania

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a pus ieri, 18 aprilie, piatra de temelie pentru viitoarea Catedrală episcopală din Madrid și a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de ierarhi. În aceste zile, Patriarhul României efectuează o vizită canonică în Episcopia Ortodoxă a Spaniei și Portugaliei, iar aceasta este prima vizită a unui Patriarh al României în Spania, informează ‘Ziarul Lumina’.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a pus ieri piatra de temelie pentru viitoarea Catedrală episcopală din Madrid și a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale; Înaltpreasfințitul Policarp, Arhiepiscopul Ortodox Grec al Spaniei și Portugaliei, din partea Patriarhiei Ecumenice; Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei; Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei; Preasfințitul Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei; Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord; Preasfințitul Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale. La eveniment au participat, ca reprezentanți ai statului spaniol, doamna Esperanza Aghire, președintele comunității de Madrid, și domnul Maria Jose Contreras, directorul însărcinat cu afacerile religioase din cadrul Ministerului Justiției.

Catedrala episcopală din Madrid va fi un reper duhovnicesc pentru toți creștinii ortodocși din Spania și va purta hramul Intrarea Maicii Domnului în biserică. ‘Este foarte important faptul că am primit deja terenul pentru construirea Catedralei, deoarece în comunitatea de Madrid sunt înscriși aproximativ 32.000 de credincioși. Pe lângă catedrală va fi construit un complex care va cuprinde: sediul administrativ al Episcopiei, Reședința episcopală, un centru social și o școală unde vor putea învăța copiii din comunitatea ortodoxă română. În luna iunie vom depune la Primărie proiectul pentru obținerea licenței de construire. După aceasta, vom avea la dispoziție două luni pentru a ne organiza, urmând ca în decursul a 24 de luni să finalizăm lucrarea. Lucrarea se ridică la 5 milioane de euro. Catedrala va ocupa 450 mË› din totalul de 1500 mË› pe care se va dezvolta întreg complexul’, a spus Preasfințitul Episcop Timotei al Spaniei și Portugaliei.

Noua Catedrală va fi construită după modelul Bisericii domnești din Curtea de Argeș, cu excepția faptului că trei dintre turle, cea principală și altele două din față, vor fi asemănătoare turlelor Catedralei patriarhale din București. Acestea vor fi ca niște elemente de legătură între Catedrala episcopală de la Madrid și Catedrala patriarhală, pentru ca românii care vin să se roage în noua Catedrală să se simtă mai legați de țara natală, să nu se simtă dezrădăcinați.

Întâmpinat de sute de români

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel efectuează începând de pe 16 aprilie până pe 21 aprilie o vizită canonică în Episcopia Ortodoxă a Spaniei și Portugaliei.

Pe aeroportul din Madrid, delegația Bisericii Ortodoxe Române a fost întâmpinată vineri, 16 aprilie, de Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, Preasfințitul Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, și doamna ambasador Maria Ligor. ‘Vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Spania este în primul rând o vizită istorică, deoarece, până acum, nici un patriarh al unei Biserici Ortodoxe nu a vizitat Spania și este pentru prima dată când Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române vizitează cei peste 800.000 de români ortodocși din Spania’, a spus Preasfințitul Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei.

Primirea oficială a avut loc la parohia ‘Preasfânta Fecioară Maria’ din Madrid, una dintre cele mai vechi din Spania, ce împlinește anul acesta 30 de ani de ani activitate misionară în Regatul Spaniei. Sute de români din cele peste 70 de parohii din Spania și Portugalia au venit cu flori în mâini pentru a-și întâmpina Întâistătătorul. În Biserica Preasfintei Fecioare Maria a avut loc o slujbă de Te Deum, la sfârșitul căreia, Patriarhul românilor a rostit un mesaj de binecuvântare pentru toți românii care se află în Episcopia Spaniei și Portugaliei.

Preafericirea Sa a oferit părintelui Teofil Moldovan Crucea patriarhală pentru rodnica activitate misionară desfășurată în parohia ‘Preasfânta Fecioara Maria’ din Madrid. De asemenea, a acordat Diploma ‘Sfântul Apostol Andrei’ doamnei preotese Lucreția Moldovan, consiliului parohial și corului parohiei.

Preasfințitul Părinte Timotei, adresându-se în numele tuturor românilor din Spania și Portugalia, a spus: ‘Cercetarea Preafericirii Voastre este pentru noi semn dumnezeiesc al milei și marii milostiviri a Domnului revărsate asupra noastră, cei ce am făgăduit să-I dăm Lui toată viața noastră. Suntem bucuroși că în purtarea de grijă a lui Dumnezeu față de noi putem trăi aceste zile pline de har și de binecuvântare, iar ca Întâistătător al bine-credinciosului popor român din Sfânta Episcopie a Spaniei și Portugaliei vă dorim să fiți bine venit în mijlocul nostru’.

Sâmbătă au fost vizitate mai multe biserici din Spania

Cea de-a doua zi a vizitei canonice în Spania a început cu o vizită la Catedrala ortodoxă greacă din Madrid. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost întâmpinat de Înaltpreasfințitul Policarp, Arhiepiscopul Ortodox Grec al Spaniei și Portugaliei. Patriarhul României a mulțumit acestuia pentru primirea frățească din Catedrala ortodoxă greacă din Madrid și a transmis Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu I al Constantinopolului, mulțumiri și expresia dragostei frățești față de Sanctitatea Sa. ‘Este într-adevăr o bucurie pentru noi să ne aflăm aici, astăzi, deoarece arătăm comuniunea noastră ortodoxă în rugăciune. Noi am venit în vizită pastorală în Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, dar am venit în pelerinaj la Mitropolia Ortodoxă Greacă din Madrid. Prin aceasta dorim să arătăm dragoste frățească și respect pentru celelalte comunități ortodoxe, pentru că dincolo de aspectele economice care au determinat mulțimea migranților ortodocși aici, în Occident, noi facem și o lectură spirituală, mistică, a acestor evenimente economice și politice. În primul rând, suntem chemați de Dumnezeu să mărturisim credința ortodoxă și în afara granițelor propriilor noastre țări autocefale ortodoxe’, spus Patriarhul României.

După săvârșirea unui Te Deum, a avut loc o întrevedere a celor două delegații, în cadrul căreia s-au discutat unele proiecte comune de colaborare pentru misiunea ortodoxă desfășurată în Regatul Spaniei.

După aceasta, delegația Patriarhiei Române a vizitat parohia ‘Sfântul Mucenic Gheorghe’ din Alcalá de Henares, unde au fost întâmpinată de un număr mare de credincioși, în frunte cu primarul localității, Bartolomé González. La parohia ‘Sfântul Mucenic Gheorghe’, din Alcala de Henares, sfintele slujbe sunt săvârșite, până va fi zidită biserica, într-o capelă pusă la dispoziție de Episcopia Catolică din Alcala de Henares. Patriarhul României a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța familiei creștine și a îndemnat la păstrarea credinței strămoșești. În aceeași zi, au fost vizitate parohiile ‘Sfântul Ierarh Nectarie’ din Coslada și ‘Sfântul Apostol Andrei’ din Arganda del Rey.

În cadrul vizitei canonice în Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, Patriarhul Bisericii noastre se va întâlni astăzi cu doamna Esperanza Aghire, președintele Comunității de Madrid, cu domnul Francisco CaamaÅ„o Domínguez, ministrul justiției, și cu Don Antonio María Rouco Varela, Arhiepiscopul Madridului și Președintele Conferinței Episcopale Spaniole, la sediul Conferinței Episcopale din Madrid. ‘Întâlnirea de luni cu ministrul justiției este foarte importantă pentru Biserica noastră, deoarece va fi pusă în discuție recunoașterea Bisericii Ortodoxe. În Spania sunt trei faze ale recunoașterii unei Biserici. Cu ajutorul lui Dumnezeu, am trecut de prima fază și nădăjduim să trecem și de a doua, care se referă la recunoașterea Bisericii ca împământenită, desemnată prin expresia ‘notorrio araigo’. După ce îi este recunoscută această calitate, urmează semnarea unui contract cu Statul spaniol, în cazul în care există voință politică. Tocmai despre acest lucru vom încerca să vorbim la întâlnirea cu ministrul justiției’, a mai spus Preasfințitul Timotei.

Mâine, Patriarhul Daniel va fi primit de către Don Braulio Rodríguez Plaza, Arhiepiscop de Toledo și Primat al Spaniei, în Catedrala arhiepiscopală din Toledo. După vizitarea Catedralei și a Palatului arhiepiscopal, va avea loc recepția oferită de Arhiepiscopul Braulio Rodríguez Plaza. După aceasta, se va face o vizită pastorală la parohia ‘Acoperământul Maicii Domnului’ din Toledo, unde vor fi prezenți domnul Emiliano Garcia Pago, primarul acestui oraș, și dl Jose Manuel TofiÅ„o – președintele Guvernului Provinciei de Toledo.

Comentarii Facebook


Știri recente