Prima vizită a unui mitropolit în satul Mesteacăn, comuna Corni, județul Botoșani

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-a aflat sâmbătă, 22 septembrie 2012, în mijlocul credincioșilor din parohia Mesteacăn, Protopopiatul Botoșani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie urmată de sfințirea unui paraclis și a casei sociale. În după-amiaza aceleiași zile, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia la parohia Iazu Nou din Protopopiatul Hârlău, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Ziua de sâmbătă, 22 septembrie 2012, a reprezentat pentru enoriașii parohiei Mesteacăn, comuna Corni, județul Botoșani, un moment unic. Vizita Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prima în acest loc a unui mitropolit. Bucuria sărbătorii a fost întregită de oficierea Sfintei Liturghii de către IPS Teofan, urmată de sfințirea unui paraclis și a casei sociale compusă din casă parohială și praznicar. Din soborul slujitor au făcut parte preoți din parohiile învecinate, în frunte cu pr. Lucian Leonte, protopopul Protopopiatului Botoșani, dar și diac. Cătălin Vatamanu, redactor coordonator al revistelor ‘Candela Moldovei’ și ‘Teologie și Viață’ din cadrul Editurii Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

După oficierea Sfintei Liturghii, pr. Lucian Leonte a rostit un cuvânt de bun venit, în care a arătat osteneala Mitropolitului Moldovei și Bucovinei de a vizita fiecare parohie din eparhia pe care o păstorește: ‘Iată, cu mare osteneală, Înalt Preasfințitul Teofan reușește să se țină de promisiune și să ajungă în fiecare sătuc din acest județ la vreo sfințire sau cu ocazia unor slujbe ca acestea de astăzi. Este o frumusețe cerească Liturghia arhierească, întrucât ea este imaginea completă a Bisericii’. În continuare, pr. paroh Ionuț Simionică a mulțumit Înalt Preasfințitului Mitropolit Teofan pentru popasul în parohia Mesteacăn, subliniind faptul că venirea unui mitropolit în parohia pe care o păstorește reprezintă cea mai frumoasă încununare a lucrărilor desfășurate la biserică.

În cuvântul de învățătură, IPS Teofan a explicat Evanghelia și Apostolul zilei, făcând referire la pregătirea omului pentru trecerea la Domnul. ‘Mântuitorul Hristos, în Evanghelia ce s-a citit, arată adevărul că atât sfârșitul lumii, cât și sfârșitul omului sunt lucruri necunoscute de oameni, ci doar de Dumnezeu. Pentru ca omul să privegheze și să fie gata în orice clipă pentru sfârșitul său, după cum ne spune Mântuitorul, Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă să avem puterea să alegem binele în locul răului. La fel, referitor la priveghere și pregătire, în Apostolul de astăzi, Sfântul Apostol Pavel ne arată că în viața omului multe sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos și zidesc. Averea în viața omului este îngăduită și zidește doar dacă este câștigată cinstit, puterea este folositoare dacă este exercitată cu respect față de cei mai mici, somnul este folositor dacă nu devine lenevie, iar mâncarea și băutura sunt îngăduite dacă nu devin lăcomie și beție. De aceea, vă îndem ca tot timpul să privegheați, să vă rugați și să vă pregătiți pentru trecerea la Domnul, căci, în fiecare secundă, de-a lungul și de-a latul acestei lumi, mor sute, chiar mii de oameni. Nu poți ști sfârșitul. De aceea trebuie să fim tot timpul pregătiți’, a spus, printre altele, IPS Teofan.

La final, pr. paroh Ionuț Simionică, pentru a marca această vizită unică în istoria satului Mesteacăn, a oferit, din partea parohiei, Înalt Preasfințitului Teofan o icoană cu hramul bisericii, respectiv ‘Intrarea Domnului în Ierusalim’. Pentru eforturile depuse în cei șapte ani de când păstorește parohia Mesteacăn, pr. Ionuț Simionică a primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei distincția ‘Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei’.

Slujbă arhierească în parohia Iazu Nou, Protopopiatul Hârlău

În după-amiaza zilei de sâmbătă, Înalt Preasfințitul Teofan s-a aflat în mijlocul credincioșilor parohiei Iazu Nou, comuna Șipote, Protopopiatul Hârlău, județul Iași, unde, în sobor de preoți și diaconi și alături de sute de credincioși, a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia. La finalul slujbei, pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, a mulțumit Înalt Preasfințitului Teofan pentru grija arătată prin venirea în parohia Iazu Nou, subliinind importanța slujbelor și vizitelor arhierești pentru preoții din protopopiatul pe care îl păstorește. A urmat apoi cuvântul părintelui paroh Florin Aurel Călugăru, care a făcut un scurt istoric al bisericii în care slujește de mai bine de 11 ani, oferind totodată Înalt Preasfințitului Teofan o icoană brodată a Maicii Domnului. IPS Teofan, în cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, a vorbit despre faptul că noile biserici și noile așezăminte bisericești ridicate în Mitropolia Moldovei și Bucovinei nu reprezintă nimic altceva decât darurile lui Dumnezeu revărsate asupra poporului celui binecredincios.

La final, în semn de prețuire pentru activitatea pastoral-administrativă desfășurată în parohia Iazu Nou, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei l-a hirotesit iconom pe pr. paroh Florin Aurel Călugăru.

Comentarii Facebook


Știri recente