Prima spălătorie pentru veșminte bisericești

În cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea hramului Catedralei patriarhale, își va deschide ușile prima spălătorie pentru veșminte liturgice din țară, informează „Ziarul Lumina”.

Spălătoria „Bob de rouă” funcționează în cadrul SC Țarina Păstorului SRL și dispune de cea mai modernă aparatură pentru spălarea, călcarea și ambalarea textilelor folosite în cult și nu numai. ‘Spălătoria ecologică ‘Bob de rouă’ este un proiect și o inițiativă nouă a Bisericii Ortodoxe Române, este un concept al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la care Serviciul Colportaj a participat în mod deosebit. Spălătoria este specializată în curățarea veșmintelor arhierești, preoțești sau diaconești, inclusiv a veșmintelor pentru Sfânta Masă sau pentru Sfintele Vase, precum și a celorlalte textile folosite în cultul Bisericii. Pe lângă aceste servicii prin care venim în sprijinul slujitorilor, spălătoria ecologică se adresează și publicului larg pentru curățarea și spălarea oricărui tip de textile, pantaloni, cămăși, costume care pot fi spălate aici în cele mai bune condiții’, ne-a declarat părintele Ioachim Bejenariu, inspector în cadrul Serviciului de Colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Croitorie adresată în special preoților și monahilor

Spălătoria ‘Bob de rouă’ se înscrie în categoria unităților de servicii publice prietenoase cu mediul deoarece dispune de utilaje moderne concepute după normele ecologice impuse de Uniunea Europeană. ‘Ceea ce este interesant la această spălătorie este faptul că pentru veșmintele bisericești s-a achiziționat un utilaj, o mașină chimică care nu deversează apa în rețeaua de canalizare a orașului. Această mașină are un container special care colectează apa folosită, urmând ca la o perioadă de șase luni, în baza unui contract cu o firmă specializată pentru colectarea acestor deșeuri să fie arse și conform canoanelor Bisericii Ortodoxe, să fie arse, iar cenușa să fie îngropată în loc curat sau să fie dată pe apă curgătoare’, ne-a mai spus părintele insp. Ioachim Bejenariu.

Spălătoria ‘Bob de rouă’ este situată pe str. Intrarea Miron Cristea nr. 2 și este prevăzută cu uși separate pentru primirea veșmintelor murdare și pentru ridicarea veșmintelor curate. Funcționarea propriu-zisă va începe odată cu sfințirea ei, în cadrul sărbătorilor Sfântului Dimitrie cel Nou, pe 28 octombrie, la ora 17:00. Tot atunci va fi sfințită și Croitoria ‘Reverenda’, o altă inițiativă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, concretizată de Serviciul Colportaj. ‘Croitoria este adresată în special preoților, dar și publicului larg. Ne vom axa pe confecționarea veșmintelor și hainelor bisericești, dar vom produce, la comandă, și alte articole textile. Va fi utilată cu aparatură de ultimă generație pentru a asigura calitatea veșmintelor și pentru a veni pe piață cu produse de o calitate superioară și, având în vedere că suntem producători, cu niște prețuri accesibile tuturor’, a declarat părintele inspector Ioachim.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…