Prima slujbă arhierească la Centrul „Vasiliada” din Oradea

În Duminica a XVIII-a după Rusalii a avut loc prima Liturghie arhierească în noua biserică cu hramurile „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” și „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon” de la Centrul Ortodox „Vasiliada” din Oradea.

În 26 septembrie, biserica cu hramurile ‘Sfântul Ierarh Vasile cel Mare’ și ‘Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon’ de la Centrul ortodox ‘Vasiliada’ din Oradea a primit vizita Întâistătătorului Episcopiei Oradiei, Preasfințitul Sofronie. Cu acest prilej, Chiriarhul Oradiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat prima Sfântă Liturghie arhierească în biserica nou-construită, precedată de hirotesia întru arhidiacon a părintelui diacon Alin Iancu, pe seama Catedralei episcopale ‘Învierea Domnului’ din Oradea. Credincioșii din împrejurimi au venit să se bucure de vizita ierarhului și au participat la Sfânta Liturghie primind binecuvântări.

Privirea trecătorului care va intra în Oradea, dinspre Beiuș, pe drumul european E79, se va opri asupra măreței construcții arhitectonice în formă de corabie care se continuă cu o cruce, în stil bizantin, asemenea vechilor mănăstiri din Moldova, ce se înalță dintre blocurile cenușii din zonă. Piatra de temelie la această nouă biserică s-a pus de către Preasfințitul Sofronie în 20 aprilie 2008, la praznicul Intrării Domnului în Ierusalim. Lucrările au fost realizate prin grija preoților Roman Pintea și Cosmin Pintea și jertfelnicia bunilor credincioși de la Parohia ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Oradea.

„În 2009, biserica, împreună cu cele trei turnuri, era ridicată, a fost acoperită cu tablă zincată, tencuită la interior și exterior, am reușit să montăm instalația electrică. În 2010, s-au pus toate geamurile, ușile de la intrare au fost sculptate din lemn masiv de stejar, iar în interior biserica a fost înzestrată cu o performantă instalație de sonorizare, cu un sistem de alarmă și mochetă pe jos. În 8 august 2010, Preasfințitul Sofronie a săvârșit slujba Sfeștaniei și s-au sfințit clopotele care, de acum înainte, vor chema cât mai mulți credincioși la sfintele slujbe. În interior am reușit să împodobim biserica cu toate cele necesare pentru săvârșirea sfintelor slujbe și cu un frumos iconostas. Toate icoanele, atât cele de pe iconostas, cât și cele din biserică, au fost donate de bunii noștri credincioși”, a declarat părintele Cosmin Pintea.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Sofronie a subliniat că „Evanghelia de astăzi este cea care deschide drumul marii lucrări apostolice pe care Sfinții Apostoli, iar apoi succesorii lor, episcopii, preoții și diaconii, o împlinesc până la sfârșitul veacurilor, anume aceea de a fi pescari de oameni. Nu întâmplător între pește, ca animal curat, care trăiește în apă, și Creștinism există o legătură, pentru că și creștinul intră în viața cea nouă prin apa Sfântului Botez. În limba greacă, numele peștelui, ihtis, dacă luăm fiecare literă în parte, înseamnă inițiala câte unui cuvânt care desemnează pe Fiul lui Dumnezeu, adică Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul. Peștele era, în Biserica primară, semn de recunoaștere a creștinilor atunci când se ascundeau în timpul persecuției. Peștii și mulțimea lor, care au fost prinși în timpul pescuirii minunate, reprezintă mulțimea oamenilor care urmau să intre în biserică prin propovăduirea apostolică. Prin această pescuire minunată Mântuitorul vrea să ne arate tuturor și să ne deschidă ochii înțelegând că pentru aceasta este biserica în lume și lucrarea apostolică prin preoția sacramentală, pentru ca oamenii să se mântuiască, pentru ca tot mai mulți oameni să fie scoși din marea păcatului și introduși prin lucrarea de propovăduire a Cuvântului lui Dumnezeu în marea corabie care este Biserica”.

Preasfințitul Sofronie a arătat că „Evanghelia de astăzi este, dacă se poate spune așa, Evanghelia instituirii preoției, după cum a rânduit Mântuitorul Iisus Hristos. I-a trimis pe Apostolii Săi, pe care i-a transformat din pescari în pescari de oameni, ca să propovăduiască în întreaga lume Cuvântul Său mântuitor”.

„Curajul de a zidi o biserică”

Ierarhul Oradiei i-a felicitat pe credincioși, „cei care ați trudit aici, ați lucrat și care vă veți bucura de acum înainte de roadele duhovnicești ale acestei noi biserici închinate Sfântului Vasile cel Mare și Sfântului Pantelimon, doctorul fără de arginți”. Preasfințitul Părinte Sofronie a mulțumit „tuturor celor care în aceste vremuri au curajul să zidească o biserică, care au curajul să zidească speranța în inima oamenilor, pentru că biserica de zid construiește și biserica din suflet. La orice criză răspunsul acesta este: speranța. Singura instituție care cultivă cu încăpățânare speranța este Biserica. Vă mulțumim și vă binecuvântăm”.

Părintele Roman Pintea a mulțumit credincioșilor care au contribuit la construirea bisericii și a centrului social. În mod special, a mulțumit PS Sofronie pentru bunăvoința de a veni să binecuvânteze ostenelile și jertfa credincioșilor, precum și vrednica activitate pastoral-misionară și socială.

Așezământul social „Vasiliada”, un colț de rai

Lângă biserică s-a înălțat Așezământul social ‘Vasiliada’, a cărui construcție a început în 2006. La 28 mai 2009, cu ocazia praznicului Înălțării Domnului, Centrul ortodox ‘Vasiliada’ a fost sfințit de chiriarhul Oradiei. Acest loc, un adevărat colț de rai, cuprinde o sală de mese multifuncțională la parter, 11 camere tip hotel, utilate la standardele europene la etajul I și 15 camere pentru taberele de copii și tineri, dar și pentru persoanele care vin în pelerinaj pe plaiurile bihorene, la mansardă. Activitatea social-misionară a celor doi preoți nu se încheie aici, ei având numeroase planuri, printre acestea figurând și construcția unei grădinițe pentru copii. Preoții care slujesc la acest nou lăcaș de cult au o vastă experiență în activitățile sociale. În 1995 au înființat Fundația ‘Consistoria Efrem Banianin’, aflată în vechea clădire a fostului Consistoriu orădean, al cărei scop îl constituie ajutorarea și îngrijirea persoanelor vârstnice și sărace. La început, fundația a avut doar o cantină, un cabinet medical și un club de calculatoare, dar în prezent ea cuprinde un azil în care sunt internați 40 de bătrâni care beneficiază nu doar de îngrijire medicală, ci și de căldura și liniștea unui cămin. Tot aici primesc zilnic o masă caldă și 20 de persoane nevoiașe. Cei doi preoți, împreună slujitori, au făcut din parohia lor o pildă de misiune, un exemplu de cum strădania preoților izbutește să deschidă inimile celor din jurul lor și să trăiască zilnic bucuria cea mare, dăruită de Iisus slugii credincioase.

Comentarii Facebook


Știri recente