Prima sfințire a unei biserici românești de pe Valea Moravei după 1.400 de ani

Biserica ortodoxă românească ‘Sfinții Mucenici Montanus preotul și soția sa Maxima’ din localitatea Isacova, de pe Valea Moraviei, Serbia, a fost sfințită duminică, 19 august 2012, cu binecuvântarea Preasfințitului Daniil, Episcopul Ortodox Român al Daciei Felix, de părintele protopop Boian Alexandrovici, vicar al Timocului, înconjurat de alți cinci preoți. ‘Am reușit după multă trudă să mai înălțăm o zidire pentru credincioșii români care, timp de aproape 180 de ani, nu au beneficiat de slujbe și de săvârșirea Liturghiei în limba română’, a afirmat pentru Agerpres părintele Boian Alexandrovici, după cum informează Ziarul Lumina.

O mulțime de credincioși ortodocși români de pe Valea Moravei, Valea Timocului și din zona Homolie, precum și un grup de români de la Râmnicu Vâlcea au fost prezenți la eveniment. Printre cei prezenți la slujba de sfințire s-a aflat și Excelența Sa Daniel Banu, ambasadorul României de la Belgrad. ‘Vom continua să sprijinim activitățile promovate pentru păstrarea limbii române în această parte a Serbiei, pentru continuarea dialogului cu autoritățile sârbe, astfel încât românii să-și recapete drepturile la învățământ și biserică proprie’, a spus Daniel Banu.

După Sfânta Liturghie au fost împărțite diplome și distincții celor 17 ostenitori la ridicarea și împodobirea bisericii. Doi dintre aceștia, Dimitrije Dulkanovici, din Isacova, și Novica Damian Vannuca, din Belaica, au primit Ordinul ‘Crucea Sfântului Niceta de Remesiana’, cea mai mare distincție oferită de Protopopiatul Daciei Ripensis. Lucrările la această biserică au început în anul 2009, iar în 2012 s-a finalizat pictura de către pictorii bisericești Lăcrămioara și Liviu Anton din București.

Evenimentul vine după ce, săptămâna trecută, după mai bine de două secole de când a fost părăsită, a fost oficiată prima Sfântă Liturghie în Biserica Lapușnea, veche ctitorie a lui Radu cel Mare, domnitorul Ungrovlahiei, construită în primii ani ai secolului al XVI-lea în Valea Timocului.

Comentarii Facebook


Știri recente