Prima sesiune de formare în cadrul proiectului Alege Școala! la Arad

În Arhiepiscopia Aradului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a avut loc, în zilele de 22 și 23 noiembrie 2011, prima sesiune de formare a formatorilor din cadrul proiectului ‘Alege școala!’, destinat prevenirii abandonului școlar, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Întâlnirea a fost convocată de către Fundația World Vision România și a avut loc în Arad, la Hotel Central. La seminar a participat un grup de zece preoți din Protopopiatul Arad, care la finalul celor două zile de sesiune au dobândit calitatea de formatori în cadrul proiectului sus-amintit.

Moderatorul seminarului de formare a fost pr. conf. univ. dr. Erdei Miron, în calitate de expert formator, iar de partea logistică și de aspectele administrative a fost responsabil Andrei Mihail Bîja, specialist în relații sociale în cadrul proiectului.

În prima zi, pe agenda întâlnirii s-au regăsit o seamă de comunicări și precizări importante legate de proiectul în cauză. În introducere a avut loc o prezentare succintă a proiectului, iar apoi s-au dezbătut câteva aspecte teologice și psihopedagogice legate de următoarele teme: abandonul școlar (cauzele și prevenirea sa); importanța familiei în procesul educațional (laborator al învierii și școală a virtuților); formarea duhovnicească a catehetului; criza valorilor și lipsa de modele în relația Biserică-Școală-Familie.

În cea de-a doua zi a sesiunii de formare, în mijlocul cursanților s-a aflat și Înalt Preasfințitul Timotei, însoțit de părintele consilier cultural dr. Vasile Pop.

În această a doua zi de dezbateri au fost puse în discuție: modalități de cultivare a motivației creștine a copiilor și tinerilor; impactul televizorului în educația copilului; metode și mijloace de predare. Au avut loc și câteva comunicări de ordin administrativ, legate de completarea formularelor de înscriere a copiilor la orele de cateheză, iar apoi a fost vizionată o cateheză demonstrativă.

Au urmat apoi discuții libere pe marginea celor prezentate în cele două zile de seminar, fiecare participant putând oferi sugestii din activitatea personală legate de catehizarea copiilor, dar și identificând anumite dificultăți în implementarea proiectului.

În încheierea dezbaterilor, IPS Timotei a adresat celor prezenți un cuvânt lămuritor pe marginea celor expuse. Înalt Preasfinția Sa a făcut o prezentare retrospectivă a metodei de catehizare a Bisericii, făcând apel la trecut și evidențiind câteva caracteristici ale educației religioase a copiilor și tinerilor, începând din perioada interbelică până în zilele noastre.

Totodată, IPS Timotei a identificat și câteva probleme cu care se confruntă educația religioasă a copiilor astăzi, dintre care amintim problematica abandonului școlar, schimbarea de mentalități, care a dus printre altele și la scăderea autorității preotului în școală și chiar la lipsa acestuia din acest mediu. În acest sens, Părintele Arhiepiscop a pledat pentru o mai strânsă și mai bună colaborare între cele două instituții, atât de importante în procesul de educare a tinerei generații, Biserica și Școala, aducând exemplul ilustrului mitropolit Andrei Șaguna, de curând canonizat, care a fost un adevărat ctitor de școli și biserici.

Comentarii Facebook


Știri recente