Prima sedinta comuna a celor doua mitropolii din Transilvania

Ierarhii ortodocsi din cele doua mitropolii din Transilvania s-au intrunit astazi, pentru prima data intr-o sedinta comuna, la manastirea din Izvorul Muresului, judetul Harghita. La reuniune au participat ierarhii eparhiilor din Mitropolia Ardealului si din Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Despre initiativa intrunirii celor doua mitropolii in sinod comun ne-a vorbit PS Ioan, episcop al Covasnei si Harghitei: ‘A fost o hotarare a Sf. Sinod si o interventie fericita a IPS Daniel atunci cand s-a infiintat a doua mitropolie in Transilvania ca pentru pastrarea unitatii transilvane, de spiritualitate, ca cele doua mitropolii sa se intalneasca cel putin o data pe an pentru a discuta probleme comune cu specificitatea Transilvaniei’.

De asemenea, PS Ioan ne-a vorbit si despre ordinea de zi a sedintei comune a celor doua mitropolii din Transilvania: ‘Astazi s-a dezbatut doua probleme specifice Bisericii din Transilvania, si anume a partajarii patrimoniului bisericesc care, la ora actuala, se afla in custodia Bisericilor Ortodoxa si Greco-Catolica, adica cum am putea sa rezolvam aceasta problema. De asemenea, am discutat si o problema legata de Fundatia Gojdu pentru ca ea este la ora actuala in dezbatere in Parlamentul Romaniei, respectiv in Senat’.

Care au fost concluziile intrunirii dintre ierarhii eparhiilor din Mitropolia Ardealului si din Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, ne-a spus tot PS Ioan, episcop al Covasnei si Harghitei: ‘In cadrul celor doua sinoade reunite s-au examint doua proiecte de lege prin care sa se gaseasca o solutie mai practica pentru rezolvarea acestui diferendum a partajarii patrimoniului bisericesc, si am analizat aceste trei proiecte, le-am amendat, si de aceasta data avem un proiect care a fost preluat de un deputat din Parlamentul Romaniei care a inteles, din interior, care este problema noastra si a promis ca il va sustine in grupul parlamentar din care face parte, de la Camera Deputatilor, si va incerca sa promoveze aceasta lege in spiritul unei obiectivitati, avand la baza doua principii: principiul proportionalitatii si principiul mostenirii. Le spunem celor care diriguiesc tara ca dorim sa ne intoarcem la un document acceptat de guvernele celor doua tari, al Romaniei si al Ungariei, din 1937, cand cele doua state au convenit ca tot ceea ce inseamna patrimoniul Gojdu sa se predea statului roman, iar statul roman, in timp de 30 de zile, sa-l predea Fundatiei Gojdu’.

Comentarii Facebook


Știri recente