Prima sarbatorire a hramului Manastirii ‘Duminica Sfintilor Romani’ din Bucuresti

Manastirea ‘Duminica Sfintilor Romani’ din incinta Atelierelor Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane isi sarbatoreste astazi, pentru prima oara, hramul. In anul 2003, la initiativa si prin purtarea de grija a PF Parinte Patriarh Teoctist a inceput aici constructia bisericii (in stil brancovenesc) a manastirii cu hramul ‘Duminica Sfintilor Romani’, finalizata in toamna anului trecut, impreuna cu primul corp de chilii pentru monahi. Manastirea a fost construita cu sprijinul Patriarhiei Romane, Arhiepiscopiei Bucurestilor, al unor parohii din Bucuresti si al multor binefacatori, care au contribuit cu bani, materiale de constructie si alte bunuri necesare construirii si inzestrarii ei. Parintele Nicolae Crangasu, consilier economic al Arhiepiscopiei Bucurestilor, ne-a evidentiat specificul arhitectural al bisericii Manastirii ‘Duminica Sfintilor Romani’: ‘Biserica are o arhitectura foarte frumoasa, foarte interesanta, care ar trebui studiata de catre cei ce se pricep la arhitectura bisericeasca. Biserica este paralela cu bulevardul principal, un lucru rarisim in zona Munteniei, iar pridvorul este rotit la 90 de grade. Pe langa acest lucru e interesant ca aceasta biserica are fiecare din fatade altfel, fiind o priveliste deosebita, iar locul unde am pus clopotele este unic si interesant’.

Biserica noii manastiri a fost sfintita de catre PF Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de numerosi membri ai Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in ziua de duminica, 29 octombrie 2006. Despre acest eveniment parintele consilier Nicolae Crangasu ne-a spus ca ‘slujba de tarnosire a fost un eveniment care cred ca nu se va mai repeta niciodata, pentru ca asa o mare prezenta a credinciosior n-a fost niciodata. Cred ca au fost mii de oameni care au stat la rand ca sa sarute sfintele moaste, sa intre in Sfantul Altar si sa participe la slujba, incat a fost o implinire totala’.

Cu ocazia sfintirii bisericii, PF Parinte Patriarh Teoctist aprecia ca ‘prin inaltarea bisericii si a manastirii inchinate Duminicii Sfintilor Romani, precum si a unui corp de chilii pentru monahi in incinta Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, a inviat, prin harul lui Dumnezeu, ctitoria din jurul Bisericii ‘Schitul Maicilor’ a fericitului de pomenire patriarh Justinian, demolata in 1982′.

Comentarii Facebook


Știri recente