Prima sâmbătă din Postul Paștelui este cunoscută ca „Sâmbăta Sfântului Teodor”

Potrivit rânduielii Bisericii noastre, prima sâmbătă din Postul Paștilor este cunoscută și ca „Sâmbăta Sfântului Teodor”.

Părintele Adrian Iftimiu, de la parohia „Sfântul Nicolae” din Suceava, a vorbit despre semnificația acestei zile: „Sâmbăta aceasta a Sfântului Teodor este una din sărbătorile pe care Sfânta noastră Biserică le are din cele mai vechi timpuri. Printr-o întâmplare, atunci când oamenii credincioși din partea Bizanțului au rămas fără mâncare, fiind împresurați de oștile străine, ei au fost salvați de Sfântul Teodor cu această hrană a colivei. Această sâmbătă are însemnătatea ei în mod special, pentru că este prima sâmbătă din post și desigur nu se cade ca să-i uităm pe cei adormiți întru Domnul. De ce? Pentru că dacă ne rugăm aici pe pământ, cei vii unii pentru alții, având trup, cu atât mai mult rugăciunile noastre nu pot fi oprite când ne rugăm pentru sufletele lor. De aceea, facem această pomenire ca să putem avea cu toții bucuria Învierii”, informează Radio TRINITAS

Sărbătorirea Sfântului Mare Mucenic Teodor, în prima sâmbătă a Postului Mare, a fost rânduită în secolul al IV-lea, pe vremea Patriarhul Nectarie al Constantinopolului.

Comentarii Facebook


Știri recente