Prima Liturghie în parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Iași

În parohia ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din cartierul ieșean Canta a fost oficiată duminică, 18 decembrie, pentru prima dată Sfânta Liturghie, informează „Ziarul Lumina”. Noua parohie din Iași a fost înființată în anul 2009, iar în perioada aprilie-decembrie 2011 a fost ridicat un paraclis unde se vor oficia sfintele slujbe până când va fi finalizată biserica din zid.

Credincioșii din parohia ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ – Canta se roagă, de duminica trecută, într-un paraclis. Sfântul lăcaș a fost ridicat pe strada Luca Arbore din Canta, prin implicarea părintelui paroh Ioan Damian și a părintelui Mihai Coman, slujitor la această biserică și secretar eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor. De dimineață, credincioșii de toate vârstele din parohie și din orașul Iași și-au îndreptat pașii către lăcașul de închinăciune. Părintele Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iași 1, alături de pr. Iustinian Răduc, consilier la Sectorul de conferințe și protocol, și de cei doi preoți slujitori ai parohiei au oficiat în paraclis slujba Aghezmei mici. După sfințirea paraclisului, pr. Toma Gradinaciuc a transmis binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a subliniat necesitatea existenței unui nou sfânt lăcaș în orașul Iași. ‘Odată cu trecerea timpului, după ce puterile noastre vor slăbi, putem vedea ce înseamnă o biserică aproape de căminul nostru. Biserica este o mare binecuvântare pentru credincioși. Vor exista persoane care își vor exprima nemulțumirea pentru că se aude glasul clopotului sau al toacei. Tot ei vor mulțumi lui Dumnezeu mai târziu pentru marele dar de a avea o biserică aproape de casele lor’, a explicat pr. protopop Toma Gradinaciuc, care a îndemnat enoriașii să fie aproape de cei doi preoți slujitori și să-i susțină.

Un nou altar de rugăciune

‘În acest paraclis care s-a sfințit astăzi (n.r. duminică), Hristos Domnul se va jertfi nesângeros pentru noi și a noastră mântuire la acest altar. Părinții slujitori vă vor invita în duminici și sărbători spunând: ‘Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste să vă apropiați’, ca să vă împărtășiți din Hristos Domnul, care este viața noastră. Acest loc a devenit sacru pentru că s-a ridicat acest sfânt lăcaș. Dumnezeieștii Părinți ne spun, după cum au învățat de la Mântuitorul Hristos, că Biserica este o poartă a cerului. Biserica din această parohie se va ridica fie că dorim, fie că nu. Aceasta pentru că biserica nu este a noastră, ci a lui Hristos. Când Hristos vrea ceva, se desăvârșește. La sfințirea unui lăcaș de închinăciune este o cântare deosebit de frumoasă: ‘Această casă Tatăl a zidit-o, această casă Fiul a întărit; această casă Duhul a înnoit, a luminat și a întărit, sfințind sufletele noastre’. Când se sfințește o biserică, ea nu mai este a noastră, ci a Mântuitorului Hristos. Să rămâneți aproape de pr. Ioan Damian și de pr. Mihai Coman și să-i ajutați. Cei doi preoți, alături de dumneavoastră, pot face lucruri mari și minunate. Dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să fim aici la sfințirea acestui paraclis. De astăzi (n.r. duminică), aici se va oficia în fiecare duminică și sărbătoare Sfânta Liturghie, care este în primul rând o mulțumire adusă lui Dumnezeu. Mulțumim Înalt Preasfințitului Teofan pentru că s-a gândit ca și în această zonă să se ridice un altar nou, pentru ca oamenii să aibă unde să-și plece genunchii, să se roage pentru ei și pentru cei dragi’, a adăugat pr. protopop Toma Gradinaciuc.

Piatra de temelie pentru biserica din zid

Părintele paroh Ioan Damian și-a exprimat recunoștința față de toți cei care au sprijinit zidirea paraclisului parohiei ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’. ‘Este o mare bucurie faptul că ne aflăm astăzi (n.r. duminică) aici. Lucrările la paraclis au mers mai greu până la sărbătoarea Sfinților Arhangheli, dar ulterior Dumnezeu ne-a ajutat și s-a realizat ceea ce se vede. Dorim ca în primăvara anului viitor să fie pusă piatra de temelie pentru noua biserică. În același timp, dorim să intensificăm viața spirituală și spiritul de solidaritate din această zonă’, a afirmat pr. paroh Ioan Damian. A urmat slujba Sfintei Liturghii oficiată pentru prima dată în noul paraclis de pr. Ioan Damian și de pr. Mihai Coman. Credincioșii au asistat în număr mare la această slujbă, mulțumind, lăudând și cerând cele de folos sufletului de la Mântuitorul Hristos. La final a fost oficiată o slujbă de Te Deum pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra preoților, credincioșilor și celor care au sprijinit ridicarea paraclisului.

‘Ne-am bucurat de înființarea acestei parohii’

Credincioșii din parohie au participat cu bucurie la slujba Sfintei Liturghii, apreciind inițiativa ridicării unei biserici necesară în această parte a Iașului. ‘Este o mare bucurie pentru noi faptul că se va ridica o biserică în cartierul nostru. Celelalte biserici la care mai mergeam sunt foarte aglomerate. Cei doi preoți tineri ne dau speranță că se va zidi și biserica din zid și îi așteptăm cu drag să ne viziteze casele. Dorim să punem o cărămidă la viitoarea biserică și să ajutăm după putință’, a declarat Valeria Nistor. ‘Este pentru prima dată când particip la Sfânta Liturghie într-o biserică nouă. Ne-am bucurat de înființarea acestei parohii, și căutăm să-i ajutăm pe cei doi preoți în eforturile pe care le depun. Acest paraclis și noua biserică ce se va zidi sunt necesare pentru că lumea s-a întors la credință. De noua biserică au nevoie cei în vârstă, dar mai cu seamă tinerii care trebuie să-și găsească liniștea aici’, a spus Georgeta Mihăescu.

Comentarii Facebook


Știri recente