Prima intalnire a Comisiei Mixte Internationale de Dialog Teologic dintre Biserica Catolica si Bisericile Ortodoxe Orientale

Dupa cum ne informeaza site-ul de stiri www.catholica.ro, in perioada 27-30 ianuarie 2004 a avut loc la Cairo (Egipt), prima intalnire a Comisiei Mixte Internationale de Dialog Teologic dintre Biserica Catolica si Bisericile Ortodoxe Orientale, sub patronajul Sanctitatii Sale Shenouda al III-lea, Patriarh Copt Ortodox de Alexandria, dupa cum a informat astazi Biroul de Presa al Sfantului Scaun. Intalnirea a fost prezidata de Episcopul Mitropolit Amba Bishoy, de Damiette, Secretar General al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Copte, si de Cardinalul Walter Kasper, Presedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor.

Cei doi delegati, Mitropolitul Bishoy si Cardinalul Kasper, au subliniat, in discursul lor de deschidere, importanta intalnirii care inaugureaza o noua etapa a dialogului teologic oficial dintre Biserica Catolica si Bisericile Ortodoxe Orientale, considerate ca o singura familie. Prima parte a intalnirii a fost dedicata analizarii a numeroase studii si activitati din ultimii treizeci de ani. Ulterior au fost analizate urmatoarele teme: Consultari informale intre Biserica Catolica si Bisericile Ortodoxe Orientale; Dialogul oficial dintre Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa Copta; Dialogul oficial dintre Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa Siro-Malankareza; Declaratiile oficiale publicate de Biserica Catolica si de unele Biserici Ortodoxe Orientale.

In plus, a fost prezentat un document comun al Conferintei Nationale a Episcopilor Catolici din Statele Unite ale Americii si al Conferintei Bisericilor Ortodoxe Orientale din Statele Unite, relativ la diverse aspecte ale dialogului. Temele discutate au aratat munca deosebita depusa pana acum, si care va putea contribui considerabil la viitorul dialog al Comisiei. `Planul de lucru` si `Programul de dialog` au constituit a doua parte a intalnirii, in timpul careia s-a decis tema urmatoarei intalniri: ‘Biserica in calitatea sa de comuniune’, intalnire ce va avea loc la 25-30 ianuarie anul viitor. Cardinalul Kasper a propus ca aceasta a doua intalnire sa aiba loc la Roma.

Comentarii Facebook


Știri recente