Prima întâlnire a Comisiei interortodoxe de bioetică

În anul 2008, cu ocazia întâlnirii Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe la Constantinopol, s-a hotărât înființarea unei Comisii interortodoxe de bioetică. Aceasta urma să dezbată marile probleme de bioetică, față de care Bisericile Ortodoxe trebuie să formuleze și să expună un punct de vedere comun.

Responsabilitatea organizării primei întruniri a respectivei comisii și-a luat-o Patriarhia Ecumenică. Aceasta a organizat întrunirea la Academia Ortodoxă a Cretei din Kolimbario, în perioada 23-26 mai. La invitația Patriarhiei Ecumenice, la această întrunire au luat parte reprezentanții Patriarhiilor Bisericilor Ortodoxe (cu excepția reprezentanților Bisericii Ortodoxe Bulgare) și ai Bisericilor Ortodoxe autonome și autocefale din Europa, informează „Ziarul Lumina”.

Întrunirea a fost condusă de Mitropolitul Ioan de Pergam (Zizioulas), reprezentantul Patriarhiei Ecumenice. Delegația Bisericii Ortodoxe Române a fost formată din Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, și pr. prof. dr. Vasile Răducă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București.

‘În prelegerea de deschidere a conferinței, Mitropolitul Ioan de Pergam a arătat importanța unei asemenea conferințe și importanța unui punct de vedere ortodox cu privire la preocupările lumii contemporane provocate de progresul biotehnologiei și în special al biotehnologiei medicale. Mitropolitul Ioan a prezentat și câteva teme considerate ca foarte importante pentru studiere de către comisie, între care cele legate de grija față de mediul ambient, reproducerea umană, experiența pe embrion, contracepția, transplantul de organe, clonarea, euthanasia. Comisia a discutat pe marginea tematicii ce trebuie abordată și cu privire la metoda de lucru’, a arătat părintele profesor Vasile Răducă.

‘S-a hotărât ca la fiecare întrunire să se discute o singură temă, care să fie aleasă în funcție de prioritatea nevoilor pastorale, eclesiologice, teologice și canonice ale Bisericii. Așadar, considerând că problema procreării umane este una dintre cele mai actuale pentru etosul creștin, comisia a hotărât ca la următoarea sa întrunire să dezbată tema ‘Etica procreării umane”, a mai arătat părintele profesor Vasile Răducă. Au fost desemnați doi membri ai acestei comisii (pr. prof. V. Răducă și prof. A. Antonarakis), care vor prezenta la următoarea comisie referate pe această temă (un punct de vedere teologic și altul științific). Comisia a ales un secretar, în persoana PC Makarios Griniezakis, de la Hierakion, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice, și a hotărât ca următoarea sesiune de lucru să aibă loc în 2012.

Comentarii Facebook


Știri recente