Prima etapă din ciclul de concursuri Să ne cunoaștem credința

Orașul Oravița, județul Caraș-Severin, a găzduit la sfârșitul săptămânii trecute prima etapă din ciclul de concursuri pe teme religioase intitulate „Să ne cunoaștem credința”, din cadrul proiectului „Tineri în Biserică”, derulat de Episcopia Caransebeșului, informează „Ziarul Lumina”.

Evenimentul – structurat sub forma unor activități diverse cu tinerii și copiii participanți – a fost găzduit de liceul agricol din localitate. Au participat 12 copii din clasele gimnaziale, coordonați de preotul Gelu Moldovan de la Parohia „Sfântul Ilie” Oravița – parteneră în cadrul acestui proiect. Manifestarea a debutat cu un moment introductiv în care, după rugăciunea de început, au fost prezentate pe scurt obiectivele și principalele activități din proiect. A urmat, apoi, prezentarea membrilor delegației Episcopiei Caransebeșului, condusă de inspectorul pentru activități cu tineretul Mihai Ciucur – coordonatorul proiectului, după care s-a făcut prezența copiilor participanți. Probele de concurs au fost structurate sub forma unor întrebări-grilă și a unui eseu și s-a pus accent pe aspecte practice, concrete și primordiale în ceea ce privește credința ortodoxă.

Necesitatea cunoașterii aspirațiilor și așteptărilor tinerilor

În timpul cât membrii comisiei au corectat lucrările, copiii au completat câte un chestionar prin care s-a urmărit identificarea nevoilor, a problemelor, dar și a preferințelor copiilor și ale tinerilor. Importanța acestui demers – pe care copiii l-au tratat cu toată seriozitatea – pornește de la necesitatea cunoașterii aspirațiilor și așteptărilor acestora în scopul conturării unei strategii de lucru cu tinerii, menite să îi aducă și să îi mențină în sânul Bisericii. După acest moment, copiii au participat la discuții libere cu coordonatorul proiectului, însoțit de preotul paroh, adresând întrebări pe diferite teme. În contextul acestor discuții, copiii au primit asigurări că astfel de întâlniri vor continua, concursul fiind doar un moment de cunoaștere, de acomodare, în viitor fiind prevăzute și alte activități de acest fel. După corectarea lucrărilor, toți copiii au primit diplome de participare și pungi cu premii constând în obiecte bisericești. Și, pentru că a fost vorba de un concurs, au fost anunțați primii trei clasați în ordinea mediilor, copii care, drept recompensă, vor participa la cea de-a doua fază a proiectului, care constă într-o tabără de 5 zile în luna ianuarie a anului 2013. Pe primele trei locuri ale concursului de la Oravița s-au clasat în ordine: locul I – Bogdan Dumitrașcu, 12 ani, urmat de Marcela Rățoi – 14 ani și de Ștefan Băcilă – 10 ani.

Îndemnați să fie asemenea celor 12 Apostoli

La final, inspectorul pentru activități cu tineretul Mihai Ciucur a precizat: „Toți participanții la concurs sunt câștigători, chiar dacă doar primii trei vor merge mai departe în tabără. Cu toții sunt câștigători pentru că se are în vedere ca toți concurenții să participe la activități pe care episcopia și Parohia „Sfântul Ilie” Oravița le vor organiza în următoarea perioadă. Ei vor fi nucleul de tineri care vor fi angrenați în excursiile și taberele viitoare, pe care episcopia le va organiza, dar și în întâlnirile și discuțiile tematice pe care parohia le va găzdui în Centrul de zi care va fi inaugurat curând, prin eforturile părintelui paroh Gelu Moldovan și ale doamnei preotese Simona Moldovan”.

Cei 12 tineri participanți au fost îndemnați să fie asemenea celor 12 Apostoli ai Mântuitorului, să ducă mai departe – în casele lor și în școlile unde învață – mesajul că Biserica este deschisă tuturor și că e dornică să îi cunoască și să îi primească pe toți. Să fie asemenea unui bulgăre de zăpadă, în care ei sunt miezul, și care, rostogolindu-se, devine tot mai mare, cuprinzând tot mai mulți și mai mulți. Cu toții – organizatori și participanți deopotrivă – s-au despărțit cu promisiunea că acesta este doar începutul și că vor urma și alte momente, la fel de ziditoare ca și cel pe care astăzi l-au trăit împreună.

Comentarii Facebook


Știri recente