Prima etapă a Concursului Dumitru Stăniloae

În cadrul eparhiilor din cadrul Patriarhiei Române se desfășoară luna aceasta etapa eparhială a Concursului național „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice”. La Facultatea de Teologie Ortodoxă din București proba scrisă a primei etape a concursului va avea loc pe 17 ianuarie, informează Ziarul Lumina.

Anul 2013 a fost declarat de către Patriarhia Română „An omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena”, dar și an comemorativ „Preot Dumitru Stăniloae”, pentru că se împlinesc 110 ani de la nașterea celui mai mare teolog român și 20 de ani de la mutarea sa la Domnul.

Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române cinstește personalitatea marelui teolog prin organizarea unui concurs național pe două secțiuni, la care sunt invitați să participe studenții și masteranzii teologi din facultățile de teologie ortodoxă din țară, precum și elevii de seminar teologic sau de liceu teologic din cadrul fiecărei eparhii.

Luna aceasta se desfășoară etapa eparhială a Concursului național „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice”. În Arhiepiscopia Bucureștilor, etapa eparhială adresată studenților și masteranzilor teologi ai acestei instituții se va desfășura pe 17 ianuarie, de la ora 10:00. Cei înscriși vor trebui să realizeze un eseu-sinteză despre o temă de teologie. Tematica concursului scris va cuprinde teme de teologie dezvoltate de părintele Dumitru Stăniloae în studii grupate pe următoarele capitole: Antropologie, Triadologie, Hristologie. Tematica concursului este afișată pe site-ul facultății, ftoub.ro.

„Concursul dedicat părintelui Dumitru Stăniloae, desfășurat în anul 2013, are un caracter național care va implica toate facultățile de teologie ortodoxă, seminarele și liceele teologice din cadrul Patriarhiei Române. La Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, concursul va fi organizat la 17 ianuarie, faza eparhială. Studenții și masteranzii instituției de învățământ teologic din București care s-au înscris la acest concurs vor trebui să cunoască opera părintelui Dumitru Stăniloae, teologia și gândirea sa, care a influențat și influențează teologia românească în ansamblu. Concursul își propune să identifice studenții și masteranzii teologi cu aptitudini pentru studierea teologiei dogmatice”, a spus părintele Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

Concursul se adresează elevilor din seminarele și liceele teologice din cadrul fiecărei eparhii. Aceștia vor trebui să facă dovada cunoașterii vieții părintelui Dumitru Stăniloae. După etapa eparhială, concursul se va desfășura la nivelul mitropoliilor și apoi la nivelul Patriarhiei Române, când va avea loc etapa pe țară.

Comentarii Facebook


Știri recente