Prima ediție a Taberei ,,Lumină și culoare” în parohia Poiana, Protopopiatul Hârlău

În perioada 10-17 august 2009, în satul Poiana, comuna Deleni, județul Iași, a avut loc prima ediție a Taberei de olărit și creație religioasă pentru copii ,,Lumină și culoare”. Cei 38 de participanți veniți în vacanță din mai multe zone ale țării au fost coordonați de pr. paroh Mircea Țăpușă, inițiatorul taberei, și de înv. Elena Țăpușă.

Parohia Poiana din Protopopiatul Hârlău a găzduit timp de o săptămână prima tabără de zi pentru copii. La activitățile derulate pe parcursul taberei au participat 38 de elevi din mai multe parohii din țară, care au venit în vacanță la bunici. În fiecare dimineață, tinerii s-au rugat în biserica parohială, urmând ca, până la ora 13:00, să lucreze în atelierele de iconografie pe lemn, de grafică și olărit. Copiii au pictat folosind culori tradiționale, redând în icoane chipuri de sfinți români. De la ora 14:00 au avut program recreativ, în care s-au jucat și au participat la concursuri de toacă. În cea de-a treia zi a taberei, copiii au învățat câteva lucruri din tainele olăritului și ale picturii religioase, de la meșterul Andrei Gheorghe. „Miercuri a fost o zi deosebită, pentru că tinerii s-au bucurat de faptul că au fost inițiați în tainele olăritului, în arta meșteșugului pe care bătrânii noștri o practicau. Copiii au realizat câteva lucrări deosebite”, a spus pr. paroh Mircea Țăpușă.

De praznicul Adormirii Maicii Domnului, un sfert din copiii care s-au spovedit au primit Sfânta Împărtășanie, după ce au asistat la slujba Sfintei Liturghii de la Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel”. După cum ne-a mărturisit părintele paroh, mulți dintre participanți au avut posibilitatea să bată pentru prima dată toaca. Mai mult de atât, copiii au contribuit la înfrumusețarea cimitirului aflat în apropierea sfântului lăcaș din Poiana. „Neavând posibilitate de cazare, am considerat că o tabără de zi ar fi ideală, pentru că mulți dintre ei nu au posibilități materiale să meargă în alte tabere. Fiind o parohie misionară, pentru că avem mulți sectanți, am considerat că pictura pe icoane și olăritul sunt reprezentative pentru ei și pentru noi. Am căutat să găsim o modalitate pentru a petrece timpul liber, pentru a da o alternativă televizorului și calculatorului”, a mai adăugat pr. paroh. Copiii s-au bucurat de organizarea acestei tabere de zi în care au învățat multe lucruri noi, au legat prietenii, s-au rugat împreună și au deprins câteva aspecte practice din tainele olăritului. „La final, copiilor le-a părut rău că se termină tabăra, pentru că se închegaseră prietenii, dar nu erau pe termen lung. Ei se vor mai întâlni însă, dar nu în număr așa de mare cum s-a întâmplat în această săptămână. Pentru ei a fost o bucurie imensă mai ales la sfârșit, când au spus că abia așteaptă tabăra de anul viitor, care va fi mult mai bine organizată”, a conchis pr. Mircea Țăpușă. În ultima zi, la festivitatea de premiere, copiii au avut parte de un foc de tabără, în jurul căruia au cântat și au povestit din experiența lor din tabără. În derularea proiectului, organizatorii au fost sprijiniți de Prigoreanu Dumitru, primarul comunei Deleni, și de Protopopiatul Hârlău, care au contribuit la acordarea cadourilor pentru participanții la tabără.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente