Prima ediție a Concursului Național de iconografie și artă creștină, „Ucenici la porțile credinței”

În perioada 25-29 august a.c., cu binecuvântarea Preasfințitului Casian, Episcopul Dunării de Jos, Protoieria Tecuci, în parteneriat cu „Clubul Copiilor” din Tecuci, organizează prima ediție a Concursului Național de iconografie și artă creștină, „Ucenici la porțile credinței”. La această primă ediție a concursului desfășurat la Tecuci, sunt așteptați în jur de 25 de copii, din județele Vaslui, Tulcea, Vrancea și Iași.

Programul concursului cuprinde întâlniri la Clubul copiilor din Tecuci, de unde instructorii și supraveghetorii se vor deplasa apoi la câte o mănăstire din eparhie, unde se va desfășura un atelier de creație de trei ore, în programul fiecărei zile aflându-se și cazarea, masa și vizitarea mănăstirilor. La sfârșitul celor cinci zile de concurs, la galeriile de artă „Gheorghe Petrașcu” din Tecuci, se va organiza, împreună cu Primăria locală, selecția lucrărilor și festivitatea de premiere. Juriul este alcătuit din delegați de la Inspectoratul Școlar Județean, preoți ai Protoieriei și reprezentanți de la „Clubul Copiilor” din Tecuci.

„Concursul acesta atrage elevi înclinați spre pictură și artă, dorind ca ei să descopere prin aceasta importanța artei creștine, pentru a deveni în viitor creatori de artă creștină și promotori ai Ortodoxiei și pe acestă linie a iconografiei și artei creștine. Am organizat acest concurs cu gândul că în anii precedenți icoanele trimise de la Clubul Copiilor de la Tecuci, de la Liești, la concursul național organizat de Patriarhia Română, «Icoana din sufletul copilului», au fost remarcate și premiate. Rămâne ca în viitor să putem extinde aria de selecție a copiilor pentru a fi mai eficienți și pentru a atrage cât mai mulți copii de clasele I-VIII”, ne-a declarat protopopul de Tecuci, părintele Gheorghe Joghiu.

Icoanele premiate la acest concurs vor participa și la alte concursuri naționale de icoane, organizate de Patriarhia Română.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 196/ 25 august 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente