Prima duminica dupa Invierea Domnului

Duminica ce a trecut s-a facut pomenirea aratarii Mantuitorului, dupa opt zile de la Invierea Sa, fata de cei zece Apostoli impreuna cu Toma. Indoiala fata de Inviere a Sfantului Apostol Toma este transformata in credinta prin cuvintele ‘Domnul meu si Dumnezeul meu’.

In aceasta duminica s-a facut pomenirea mortilor, pentru prima data dupa Inviere. In predica Sa tinuta la parohia ‘Sfintii Apostoli Ptru si Pavel’-Moara de Vant din Iasi, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a subliniat care a fost motivul indoielii Sfantului Apostol Toma: ‘Cand Sfantul Apostol Toma se atinge de trupul Mantuitorului, de coasta Lui, de mainile Lui strapunse pe care se mai vedeau si se mai simteau stigmatele rastignirii, urmele cuielor, atunci el nu a zis: ‘Cred, Doamne, ca ai inviat.’, ci a zis ceea ce nu se astepta nici un iudeu sa zica: ‘ Domnul meu si Dumnezeul meu.’. A atins trupul si a marturisit Dumnezeirea; a atins coasta Lui si a marturisit domnia sau stapanirea Universului.’

In Iasi sunt doua biserici care si-au serbat hramul in Duminica aceasta. Prima biserica din Iasi cu acest hram se numeste ‘Toma Cozma’ si este monument istoric, fiind ctitorita de fostul ban si mare paharnic al Moldovei, Toma Cozma in anul 1807. Preot Paroh este P.C. Pr. Mihai Margineanu. O Biserica mai noua cu hramul ‘Sfantul Apostol Toma’ se afla in cartierul Alexandru cel Bun, avand ca Preot Paroh pe Prea Cucernicul Parinte Toma Gradinaciuc.

Comentarii Facebook


Știri recente