Prima duminica a lunii iunie, inchinata mamei si copilului

Duminica de maine, prima a lunii iunie, va fi inchinata sarbatoririi mamei si copilului. Cu aceasta ocazie, in toate bisericile din Romania vor fi oficiate Sfinte Liturghii prin care preotii ortodocsi se vor ruga pentru sanatatea si bunastarea copiilor din tara si din intreaga lume, pentru a fi feriti de primejdii si necazuri. Dedicarea primei duminici din luna iunie mamei si copilului a fost hotarata de catre Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in urma cu 11 ani. Hotararea a fost luata in cinstea Zilei Internationale a Copilului. IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, ne-a spus ca ‘in Biserica Ortodoxa grija pe care noi o oferim mamei, se leaga de pretuirea si de cinstirea deosebita pe care o acordam Maicii Preacurate. Daca Maica Domnului este mai cinstita decat sfintii, chiar decat sfintii ingeri, ei acordandu-i acea cinstire de hiperdulie, de preamarire, cinstirea aceasta se rasfrange si asupra fiintei pe care Dumnezeu a randuit-o ca prin ea sa se continue in lume creatia, lucrarea de creere a lumii de catre Dumnezeu prin nastere de prunci. Alaturi de mama, totdeauna se afla pruncul, se afla copilul. Daca mama a primit acest mare dar al creatiei si daca raspunderea ei fata de creatie este atat de mare, ceea ce Dumnezeu a randuit sa se prelungeasca in lume, nasterea de prunci este iarasi o lucrare dumnezeiasca, iar pruncul care se naste este un dar al lui Dumnezeu. De aceea, gandul si atentia fiecaruia dintre noi in apropierea zilei care a fost randuita, Ziua Copilului, 1 iunie, este gandul acesta fata de darul lui Dumnezeu, pretuirea fata de mama si fata de darul pe care Dumnezeu l-a lasat omului, darul bucuriei, pentru ca atunci cand se naste un copil in familie e mare bucurie’.

IPS Mitropolit Laurentiu ne-a vorbit si despre responsabilitatea noastra, a tuturor, fata de mama si fata de copil: ‘Noi avem o mare raspundere fata de aceste fiinte plapande, fata de tineri, fata de viitorul neamului nostru, de viitorul Bisericii noastre. De aceea, copiii trebuie sa fie ocrotiti, incat parintii au o indatorire deosebita fata de prunci. Aceasta indatorire se prelungeste fata de parintii spirituali, fata de educatori, apoi preotii, nasii, toti cei care conlucreaza la educarea acestor fiinte binecuvantate de Dumnezeu, toti acestia au o raspundere deosebita. Suntem raspunzatori si fata de copiii strazii care n-au nici o ocrotire directa, dar care stau si asteapta ca noi sa fim noi cei care ne apropiem si oferim dragostea si grija fata de cei care sunt indepartati’.

In cuvantul Sau acordat postului de radio Trinitas, IPS Mitropolit Laurentiu a atras atentia societatii responsabile cu educarea copiilor de pericolele la care sunt expusi copiii prin mesajul transmis in cadrul orelor de educatie pentru sanatate: ‘In acelasi timp, exista o preocupare si trebuie sa fim cu totii responsabili de educatia care se face astazi pentru pruncii nostri, pentru copiii nostri. Acea incercare de a se introduce in asa-zisa educatie pentru sanatate tot felul de lucruri care nu constientizeaza pe prunci de realitatea vietii fata de trupul omenesc, ci mai mult incita, mai mult ii provoaca ca ei sa-si piarda frumusetea si curatia tineretei, sa ajunga in dezmaturi si in alte lucruri care sunt atat de pagubitoare moralei crestine si familiei. Este o mare durere si suferinta pentru noi cand ei se manifesta in fata pruncilor nostri. Cum am putea sa gandim, ca parinti, ca pruncii nostri sa fie infiati de familii de barbati sau de femei, cei care vor sa-si faca familie fara a putea pune temelia unei familii adevarate asa cum a randuit Dumnezeu de la creatie’?

Comentarii Facebook


Știri recente