Prima consfatuire a profesorilor si inspectorilor de religie din Arhiepiscopia Iasilor

Cu binecuvantarea si din initiativa IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Iasul va gazdui prima consfatuire a profesorilor si inspectorilor de religie din Arhiepiscopia Iasilor. Intalnirea are ca tema ‘Lumina pentru suflet si societate. Valoarea orei de religie astazi’, si se va desfasura in data de 5 septembrie 2006. Parintele lect. dr. Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamant din Arhiepiscopia Iasilor, ne-a spus ca ‘sondajele realizate la nivel european arata ca poporul roman este cel mai religios popor din Europa, cu traditii in care cultul si cultura nu se pot separa, intrucat cultul a fost inima culturii. Sa nu uitam ca primele scoli au fost infiintate de Biserica, au functionat chiar in biserica, iar acest lucru a avut o contributie importanta din punct de vedere cultural. Un alt motiv este acela ca se constata in mod ingrijorator ca multi copii din scoli prezinta tulburari psihice si fizice ca urmare a plecarii parintilor la munca in strainatate, copiii ramanand singuri, sau ramanand in grija bunicilor sau a altor persoane, simtind lipsa parintilor, iar singuratatea aceasta le modifica comportamentul. Nu trebuie uitat ca religia are un rol aparte in educatie, si anume ea trebuie sa reflecte in educatie comportamentul tanarului crestin atat in societate, cat si in biserica si in familie’.

Parintele consilier Mihai Vizitiu ne-a vorbit si despre scopul acestei consfatuiri ce poarta binecuvantarea IPS Parinte Mitropolit Daniel: ‘Scopul acestei consfatuiri este de a evidentia modalitatile concrete pentru intensificarea relatiilor dintre familie, Biserica si scoala, insa si metodele concrete de diminuare a aspectelor negative care se leaga in mod deosebit de comportamentul copiilor si de aceasta atitudine a lor contrara normelor de convietuire sociale, religioase si normelor moralei crestine’.

De asemenena, pr. lect. dr. Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamant din Arhiepiscopia Iasilor, ne-a vorbit si despre invitatii asteptati sa participe in data de 5 septembrie, la Iasi, la intrunirea profesorilor si inspectorilor de religie din Arhiepiscopia Iasilor: ‘Am invitat personalitati deosebite ale celor care poarta raspunderea educatiei, in general, am adresat invitatie domnului ministru Hardau al Educatiei si Cercetarii, secretariatului de stat pentru culte, prefectului judetului Iasi, primarului, presedintelui Consiliului Judetean, domnului Dumitru Oprea, rectorul Universitatii ‘Al. I. Cuza’, profesorilor de la facultate, directorilor de la Seminariile Teologice care formeaza pe tineri pentru Biserica, protopopilor care vegheaza impreuna cu preotii la educare, deoarece copiii sunt fiii Bisericii. Am invitat inspectorii generali ai Inspectoratelor Scolare care lupta pentru diminuarea acestor aspecte negative, inspectorii de religie, toti sunt invitati si isi vor exprima parerea in cadrul acestei consfatuiri’.

Comentarii Facebook


Știri recente