Prima conferință preoțească semestrială a nou-înființatului Protopopiat Iași III

În Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iași a avut loc, ieri, 12 iunie 2012, prima conferință preoțească semestrială a nou-înființatului Protopopiat Iași 3. Conferința a avut titlul ‘Suferința și înțelegerea ei prin credință’ și a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Preoții din Protopopiatul Iași 3 s-au reunit ieri, în Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iași, unde a avut loc conferința preoțească semestrială cu titlul ‘Suferința și înțelegerea ei prin credință’. Întâlnirea a fost prezidată de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată în Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, vechea Catedrală mitropolitană din Iași. Dintre slujitorii Sfintei Liturghii au făcut parte și pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, și pr. Mihail Roșu, protopop al Protopopiatului Iași 3.

În cadrul conferinței preoțești, au rulat filme tematice, printre care unul despre activitatea medicală a Arhiepiscopiei Iașilor, și au fost expuse diapozitive cu fotografii despre suferință și cum poate fi ea vindecată cu ajutorul credinței.

Părintele Vasile Țarcă, preot la parohia Bordea a comunei Grajduri, Protopopiatul Iași 3, a prezentat un referat legat de tema conferinței, vorbind despre omul bolnav înainte și după apariția creștinismului, despre suferința omului ca urmare a păcatului și despre misiunea Bisericii de salvare a suferinzilor duhovnicești și trupești. ‘Omul sănătos reprezenta pentru societatea greacă a epocii clasice idealul de cetățean, iar bolnavul irecuperabil era demn de înjosire pentru că societatea nu se putea baza pe oameni infirmi. Creștinismul a eludat aceste bariere umane pe considerentul bolii și a adus în lumea veche, așezată pe temeliile nedreptății, exploatării și robiei, o adiere proaspătă de eliberare, de speranță și de mântuire. Pentru creștini, descifrarea bolii, identificarea cauzelor biologice și spirituale, precizarea evoluției și prognosticului, profilaxia și tratamentul se săvârșesc în Biserică, având ca temei dogma și morala creștină. Hristos este Tămăduitorul absolut fără de care vindecarea nu este posibilă, iar condiția ca omul să primească folos din încercarea bolii sale este să o înfrunte duhovnicește. În felul acesta, îi mulțumește lui Dumnezeu, care l-a învrednicit de cercetarea Sa, ca un Părinte bun. De asemenea, își aduce aminte și de cuvântul Sfântului Apostol Pavel, care spune: ‘Care este fiul pe care nu îl ceartă tatăl său?’, proorocit de Înțeleptul Solomon. (Pilde 3, 12). Astfel, se lasă în purtarea de grijă a lui Dumnezeu, singurul Doctor al sufletelor și trupurilor noastre’, a spus părintele conferențiar.

A urmat apoi alocuțiunea pr. prof. dr. Ion Vicovan, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași și consilier pentru învățământ universitar în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care a subliniat importanța exemplelor practice în pastorația bolnavilor.

În încheierea întâlnirii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a îndemnat pe preoți să se implice în alinarea suferinței din parohiile păstorite, să facă uz de toate mijloacele și posibilitățile de care dispun pentru a-i ajuta și a-i alina pe cei neajutorați. ‘Cea mai mare suferință vine din lipsa de sens, când omul nu-și mai cunoaște rațiunea pentru care trăiește. Pentru a preveni acest lucru, în mijlocul fiecărei comunități se află preotul care reprezintă mâna prelungită a Doctorului sufletelor și trupurilor noastre, Mântuitorul Iisus Hristos. Căci cine poate să aducă mai multă tămăduire bolnavilor deznădăjduiți prin rugăciune, prin împărtășanie, prin Sfântul Maslu, prin spovedanie, decât preotul? De aceea, în anul acesta, aflat sub egida misiunii Bisericii îndreptată spre cel bătrân și spre cel bolnav, am ales să vorbim despre suferință și asumarea ei prin credință. Problema suferinței este astăzi problema cea mai prezentă, atât în viața proprie, cât și în viața credincioșilor pe care-i păstorim’, a subliniat IPS Teofan.

Tot ieri, preoți parohi din Protopopiatul Iași 3 au primit saiturile parohiilor participante în faza pilot a proiectului ‘Rețea de saituri pentru parohii și mănăstiri’, dezvoltat de Doxologia Media. După ce a făcut o prezentare generală a proiectului, diac. Nicolae Hulpoi, directorul Doxologia Media, a predat preoților parolele de acces și manualele de utilizare ale noilor pagini web ale parohiilor, semnându-se totodată și protocoalele cadru de colaborare. În același timp, a fost demarată faza a doua a proiectului, mai mulți preoți din Protopopiatul Iași 3 înscriindu-se în proiectul rețelei de saituri, urmând ca paginile acestora să fie dezvoltate în următoarele săptămâni.

Comentarii Facebook


Știri recente