Prima conferință pastoral-misionară de primăvară în Arhiepiscopia Craiovei

Preoții din Protoieria Craiova Nord s-au reunit, marți, 8 mai 2012, în prima conferință pastoral-misionară de primăvară din Arhiepiscopia Craiovei. Întrunirea, găzduită de sala de festivități a Căminului preoțesc „Renașterea”, a debutat cu slujba Sfintei Liturghii săvârșite la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru”, a precizat Gheorghe Cioiu. A urmat conferința propriu-zisă care a avut ca temă „Taina Sfântului Maslu”. Prelegerea pe marginea subiectului a fost susținută de părintele Mihai Popescu, preot slujitor la Spitalul de neuropsihiatrie din Cetatea Băniei. Au urmat discuții și întrebări pe marginea celor prezentate. Întrunirea a fost prezidată și moderată, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu, de părintele prof. Gheorghe Zamfir, Consilier administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei.

Tema a trezit un real interes în rândul preoților, a declarat părintele protoiereu Teodor Ciontu: „Au fost abordate, pe lângă aspectele canonice și de taină ale Sfântului Maslu și aspecte practice, individualizate în funcție de comunitate și de alte realități specifice, întâlnite îndeosebi în activitatea preoților din spitale și așezăminte sociale. Concluzia finală a fost aceea că, și în lumea noastră secularizată putem vorbi despre puterea vindecătoare a Credinței lucrătoare prin Sfintele Taine care au fost transmise de Mântuitorul Iisus Hristos Sfinților Apostoli și, prin succesiunea apostolică, preoților”.

La rândul său, părintele Mihai Popescu a vorbit despre principalele mesaje pe care a dorit să le transmită participanților prin referatul pe tema „Taina Sfântului Maslu” pe care l-a prezentat în cadrul conferinței: „Am încercat să evidențiez efectele practice ale Tainei Sfântului Maslu. Pe de o parte ungerea cu untdelemn sfințit, ca formă văzută a Tainei, iar pe de altă parte, iertarea păcatelor și, implicit, alinarea suferințelor, ca și efect nevăzut. Pornind de la această lucrare sfântă, Biserica a dezvoltat și instituționalizat în cadrul ei și o componentă socială a Tainei Sfântului Maslu prin acele așezăminte sociale, vasiliadele Sfântului Vasile cel Mare. Iar dacă ne referim la Biserica Ortodoxă Română, primul spital și prima farmacie au fost atestate documentar în 1619, în timpul Mitropolitului Anastasie Crimca și au fost înființate în tinda Bisericii. Apoi, am vorbit de încercările omului modern de a înlocui lucrarea harului dumnezeiesc cu lucrarea energiilor pozitive, sau alte forme care denaturează învățătura despre Taina Sfântului Maslu. În cadrul discuțiilor s-a pus accent și pe latura pastoral-misionară a Tainei, știut fiind că preotul nu trebuie să se limiteze numai la slujirea la altar, ci el trebuie să iasă în întâmpinarea suferințelor bolnavului, așa precum cere și îndemnul de la sfârșitul Sfintei Liturghii: Cu pace să ieșim!„, a mai precizat părintele Mihai Popescu.

La final, părintele consilier administrativ Gheorghe Zamfir a mulțumit preoților pentru prezență și a tramsmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu.

Seria conferințelor preoțești de primăvară din Arhiepiscopia Craiovei va continua în următoarea perioadă, după următorul program: luni, 14 mai – Protoieria Craiova Sud, marți, 15 mai – Protoieria Băilești, marți, 22 mai – Protoieriile Târgu Jiu Nord și Sud și marți, 29 mai – Protoieria Târgu Cărbunești.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…