Prima conferință a preoților de caritate de cimitire, la București

La Cimitirul „Reînvierea” (Colentina) a avut loc ieri, 13 mai 2009, prima conferință a preoților de caritate, care își desfășoară activitatea pastoral-misionară la bisericile și capelele cimitirelor de stat.

Evenimentul a început prin săvârșirea Sfintei Liturghii, iar mai apoi a continuat cu lucrările conferinței cu tema „Cultul Morților: Atitudinea cultică față de morminte și atitudinea pastorală față de familiile îndoliate”.

La întâlnirea prezidată de părintele Nicolae Pușcaș, inspector pe probleme de asistență religioasă în cadrul Sectorului social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, la care au participat și părintele Horia Prioteasa, coordonatorul preoților de spitale din Capitală, precum și cei 14 preoți de caritate din cadrul cimitirelor, a fost prezentat oficial părintele Petre Moise, noul coordonator al preoților de caritate din cadrul cimitirelor, care are, pe lângă responsabilitățile pastoral-misionare, și menținerea legăturii între Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU) și Arhiepiscopia Bucureștilor.

După susținerea referatelor de către părintele Petre Moise și părintele Augustin Moțoc, de la Cimitirul Metalurgiei, au urmat discuții și dezbateri pe seama subiectelor și temelor prezentate, evidențiindu-se importanța misiunii pastorale în cadrul capelelor de cimitir și colaborarea slujitorilor acestor lăcașuri cu preoții din parohii. „În cadrul acestei întâlniri s-a pus accent pe atitudinea față de familiile îndurerate ale celor mutați la Domnul și au fost reliefate câteva puncte importante pentru pastorație. S-a pus accent deosebit pe colaborarea dintre preoții de caritate din cadrul cimitirelor și preoții din parohii, precum și pe respectul față de cei care nu mai sunt în viață, respect ce se bazează pe cultul morților din Biserica Ortodoxă Română și pe credința noastră în învierea morților. Importanța acestor întâlniri derivă din comunicarea experiențelor fiecărui slujitor, din concluziile finale și din unitatea preoților de la cimitire și prin comunicarea preoților cu Centrul Eparhial”, ne-a declarat părintele inspector Nicolae Pușcaș.

Luna viitoare va avea loc o conferință comună a preoților de caritate din spitale și a celor din cadrul cimitirelor.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente