Prima biserică închinată Sfântului Ierarh Calinic în Arhiepiscopia Râmnicului

În după-amiaza zilei de marți, 1 mai 2012, de la orele 16:15, în Cartierul Ostroveni, din municipiul Râmnicu Vâlcea, în cadrul unei ceremonii religioase la care au participat ierarhi, preoți și diaconi, alături de numeroși credincioși râmniceni, a fost pusă piatra de temelie pentru biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”, prima biserică din Arhiepiscopia Râmnicului închinată Sfântului Ierarh, după cum a precizat arhid. Ioan Liviu Găman.

Din soborul de ierarhi au făcut parte: Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La slujba de punere a pietrei de temelie au fost prezenți reprezentanți ai autorităților de stat, locale și centrale, preoți și numeroși credincioși.

Terenul pentru construcția noii biserici cu hramurile „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” și „Nașterea Maicii Domnului”, a fost donat de către Primăria Râmnicului prin bunăvoința domnului primar, ing. Romeo Rădulescu.

După slujbă, delegația cu Moaștele Sfântului Calinic a plecat spre Mănăstirea Frăsinei, ctitoria marelui ierarh. La poarta mănăstirii racla cu Sfintele Moaște și delegația condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei au fost întâmpinate de către părinții monahi alături de starețul mănăstirii, Arhimandritul Neonil Ștefan. Moaștele Sfântului au fost purtate, apoi, în procesiune până în biserică, unde după o slujbă de Te Deum au fost așezate la loc de cinste, spre închinare.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, a rostit un cuvânt de învățătură, mulțumind lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra noastră și pentru sosirea Sfântului Ierarh Calinic după peste 150 de ani la ctitoria sa de suflet, Mănăstirea Frăsinei.

În timpul petrecerii Moaștelor Sfântului Calinic la ctitoria sa, se vor săvârși mai multe slujbe religioase: Slujba Privegherii (Vecernia cu Litie și Utrenia) – marți seara, iar miercuri, de la orele 8:00, Acatistul Sfântului Ierarh, Sfânta Liturghie Arhierească și Taina Sfântului Maslu.

La Mănăstirea Frăsinei, Sfintele Moaște vor rămâne până miercuri, 2 mai 2012, orele 14:00, când vor fi duse la Mănăstirea Lainici.

Comentarii Facebook


Știri recente