Prima betonare la fundația Catedralei Mântuirii Neamului

La șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, ieri, 23 decembrie 2011, a fost o zi specială întrucât a avut loc prima turnare a betonului la fundația lăcașului. Timp de 14 ore, două pompe de mare putere au turnat 710 metri cubi de beton în armătura radierului din latura de vest, informează Ziarul Lumina.

După câteva zile în care precipitațiile au împiedicat realizarea primei betonări la fundația Catedralei Mântuirii Neamului, ieri vremea a fost prielnică. După ce s-a făcut o ultimă verificare a fierului-beton care formează armătura de pe grinzile principale din latura de vest a construcției, echipa de ingineri a dat undă verde betonării. Lucrarea a fost realizată cu ajutorul a două pompe de mare capacitate, așezate pe malul vestic și pe malul sudic. Timp de 14 ore, 72 de cife au transportat circa 710 metri cubi de beton care a fost turnat în armătura de fier. Inginerul Ion Ion, responsabil cu controlul calității de la firma constructoare BogâArt, a spus că o astfel de lucrare este pregătită din timp, pentru că betonarea trebuie să decurgă fără întreruperi pentru ca betonul să aibă o priză foarte bună.

Timp de 14 ore s-a turnat prima parte a radierului Catedralei Mântuirii Neamului de la cota minus 22,10 metri la cota minus 20,10 metri, pe grinzile principale din latura de vest. Primul plot de turnare a avut o capacitate de 710 metri cubi și echipe specializate în turnarea betonului și în compactarea lui au lucrat cu două pompe de betonare. În paralel, se mai fac ultimele lucrări auxiliare la hidroizolația din plumb orizontală și verticală’, a spus ing. Ion Ion. Deoarece vremea este rece, iar temperaturile scad sub 0 grade, s-au luat măsuri suplimentare pentru protecția betonului care a fost turnat. Au fost aduse tunuri cu aer cald și rogojini.

‘În acest sens am pregătit rogojini pentru a acoperi betonul. În plus, în amestecul agregatului care a fost turnat au fost puși acceleratori de priză și de întărire, astfel că am realizat o fundație dintr-un beton superior’, a explicat inginerul Petre Chiuță de la Sectorul Monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente