Prezentare publică a principiilor de proiectare a noii Catedrale patriarhale

Ieri, 9 decembrie 2009, la Palatul Patriarhiei, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, sub patronajul PF Părinte Patriarh Daniel, a început simpozionul de prezentare publică a principiilor de proiectare ilustrate în tema stabilită de beneficiar, a caietului de sarcini și a criteriilor de selecționare a proiectantului, referitor la proiectul noii Catedrale patriarhale, organizat de către Sectorul Monumente și Construcții Bisericești al Patriarhiei Române. La simpozion au participat reprezentanți ai Patriarhiei Române, precum și arhitecți și ingineri din toată țara, informează cotidianul Ziarul Lumina.

Simpozionul, care are ca scop consultarea cu arhitecți și ingineri specialiști în vederea definitivării soluției de proiectare pentru noua Catedrală patriarhală – „Catedrala Mântuirii Neamului”, a fost deschis de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Preafericirea Sa a subliniat că „metoda de lucru, ca succesiune de simpozioane privind tematica arhitecturală și în același timp funcționalitatea liturgică, a arătat că ne îmbogățim mereu, și aceste simpozioane au condus la o îmbunătățire a ceea ce am propus noi și la o îmbogățire”. În continuare, Patriarhul României a mulțumit tuturor celor care au participat la toate cele trei simpozioane și mai ales celor care au avut contribuții deosebite și a constatat că „există un potențial destul de mare în ceea ce privește înțelegerea unei lucrări sfinte și foarte necesare ca aceasta a construirii Catedralei Patriarhiei, catedrală nouă, numită Catedrala Mântuirii Neamului. Astăzi dorim să definitivăm caietul de sarcini și mai ales criteriile de selecționare a proiectantului”, a spus PF Daniel.

O basilică latino-bizantină, tradițională, cu expresie românească

Întâistătătorul Bisericii noastre a evidențiat că la primele simpozioane a fost prezentată mistagogia liturgică a spațiului sacru și s-a arătat că se dorește inspirația din tradiția creștină universală și din tradiția românească a construirii bisericilor: „Această sinteză între corabie, cruce și casa Sfintei Treimi devine baza tradițională a noastră de orientare. Nu vrem să fie o noutate nemaivăzută și nemaiauzită biserica și nici să fie ceva care nu s-a mai construit pe pământ românesc. Dorința noastră este ca viitoarea catedrală să fie o basilică latino-bizantină, tradițională, mai ales în interiorul ei, cu expresie românească în exterior și o punte de legătură între Răsărit și Apus. Ortodoxia nu trebuie să se definească împotriva cuiva, nici anticatolică, nici antiprotestantă, nici antioccidentală, pentru că acum avem foarte mulți creștini în Occident. Diaspora ortodoxă din Occident numără milioane de credincioși de diferite etnii și de aceea noi păstrăm esențialul din tradiția răsăriteană, dar unele elemente arhitecturale occidentale ne aduc aminte de tradiția comună și am încercat să dăm o semnificație Ortodoxiei românești ca punte de legătură între Răsăritul ortodox și Occidentul majoritar catolic”.

Criteriile de selecție a proiectantului și dezbateri în plen

În continuare, domnul inginer Eugeniu Iordăchescu, consilier patriarhal, a prezentat criteriile de selecție a proiectantulu, arătând că „este un obiectiv de o importanță deosebită pentru țara noastră, fiind pentru prima oară când se abordează o astfel de temă. Majoritatea proiectanților au făcut lucrări minunate, blocuri de 20-25 etaje, complexe comerciale complicate, chiar și biserici mari, dar o astfel de lucrare nu a mai fost abordată. Alături de eforturile pe care le veți face în proiectarea acestui obiectiv, cred că trebuie să fie și mulțumirea și bucuria dumneavoastră pentru realizarea acestui sfânt lăcaș închinat Mântuitorului Hristos, având hramurile „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”.

După pauză, domnul arhitect dr. Nicolae Vlădescu, consilier patriarhal, a prezentat unele imagini de ilustrare a temei și a subliniat că un lăcaș de cult este un cuvânt construit în simbol.

În finalul zilei de ieri au fost supuse dezbaterii caietul de sarcini și criteriile de selecționare a viitorului proiectant pentru Ansamblul arhitectural „Catedrala Mântuirii Neamului”, iar discuțiile în plen vor continua și astăzi. Această întâlnire se va încheia astăzi printr-un cuvânt al Părintelui Patriarh Daniel.

Comentarii Facebook


Știri recente