Prezentare de carte: Apoftegmele și istorisiri patristice ce deșteaptă în om dorul de cer

A apărut la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în anul 2009, cartea „Cuvinte folositoare ale sfinților bătrâni cei fără de nume”, informează cotidianul ‘Ziarul Lumina’. Este o antologie de istorisiri, evocări, cuvinte de duh, sfaturi duhovnicești, întrebări și răspunsuri, apoftegme și minuni patristice din viața Bisericii, în 328 de pagini. Lucrarea vorbește despre virtuțile omenești care înalță pe oameni la Dumnezeu, despre războiul necontenit al omului cu duhurile răutății și despre prezența lucrătoare și iubitoare a lui Dumnezeu în viața trăitorilor de Duh Sfânt din istoria Bisericii timpurii, cu deosebire Părinții egipteni.

Antologia patristică are și un cuvânt-înainte folositor de către suflete, scris de părintele Arsenie Papacioc, duhovnicul de la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol, care recomandă cartea și exprimă axiomatic douăsprezece îndemnuri și cugetări despre viața creștină, necesare credicioșilor din vremea noastră.

Citind această carte, intrăm în atmosfera de har a veacurilor sfinte, în care iubirea de Dumnezeu și părăsirea acestei lumi erau începuturile unui drum minunat în raiul interior, acolo unde Dumnezeu-Cuvântul vorbește cu oamenii și le dăruiește Trupul Său euharistic în Sfânta Liturghie. E o lume a însingurării sfinte și a vorbirii cu lumea întreagă prin rugăciune, a smereniei și slavei răstignite a pustiei, o lume de virtuți și de cădere, de întoarcere la esențe, dar mai ales o lume a căutării sincere, a uceniciei în har și a simțirii lui Dumnezeu.

Apoftegmele și istorisirile patristice sunt în stare să deștepte în om dorul de cer și să arate culmile de lumină ale neamului omenesc, adâncul tainelor iubirii de Dumnezeu, desprinderea paradoxală de această lume, puterea harului unit cu libertatea și învierea stăruitoare din moartea păcatului, a iluziei și a iubirii de sine.

Recomandăm cu bucurie această carte tuturor oamenilor care doresc să descopere firea cea adevărată a omului sfânt, ca lumină și dor de Dumnezeu, ca viață în Duhul Sfânt și bucurie pentru oameni. (prezentare de Cătălin JECKEL)

Comentarii Facebook


Știri recente