Prezența harică a preotului în închisoare

Conferința capelanilor de închisoare din Europa continuă în aceste zile, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. În a doua zi a întâlnirii, Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, a susținut o prezentare intitulată ‘În temniță am fost și ați venit la Mine (Mt. 25:36). Asistența religioasă ortodoxă în penitenciare din punct de vedere moral-teologic și juridic’, informează Ziarul Lumina.

Ierarhul a prezentat celor peste 120 de capelani prezenți la Sâmbăta de Sus principalele argumente scripturistice și patristice pentru asistența religioasă în penitenciare, ideile teologice care stau la baza principiilor de pastorație a persoanelor private de libertate, precum și situația juridică a asistenței religioase ortodoxe în penitenciarele din România, după Revoluția din 1989. ‘Prezența harică și ha-rismatică a preotului capelan (ortodox) în închisoare îmbogățește această ofertă terapeutică din penitenciare și îi dă substanță și greutate. Pe de altă parte, asistența religioasă și socială a Bisericii nu se limitează doar la spațiul penitenciarului, ci se poate continua și chiar intensifica după punerea în libertate prin efortul de reintegrare religioasă și socială a foștilor deținuți, realizat de către parohiile de acasă sau de către serviciul de asistență socială de pe lângă fiecare eparhie din România’, a subliniat IPS Mitropolit Irineu.

Vizită la Penitenciarul Codlea

Un alt referat, intitulat ‘Monitorizând condițiile detenției în Europa’, a fost susținut ieri, 6 iunie, de prof. dr. Anton von Kalmthout, iar astăzi, 7 iunie, capelanii urmăresc prezentarea rev. Prebendary Bob Payne, numită ‘Ce sprijin există pentru persoanele care ies din închisoare?’. De asemenea, continuă activitățile din cadrul celor 13 ateliere de lucru, amintind și vizita la Penitenciarul Codlea și a orașelor Sibiu și Brașov.

Menționăm că peste 120 de capelani de închisoare din Europa dezbat la Academia Teologică de la Sâmbăta de Sus începând de luni, 4 iunie. Evenimentul este organizat de Asociația Internațională a Capelanilor de Penitenciare din Europa – IPCA, în colaborare cu Patriarhia Română și Administrația Națională a Penitenciarelor, Patriarhia fiind reprezentată ca gazdă prin Mitropolia Ardealului.

Asociația Internațională a Capelanilor de Închisoare din Europa (IPCA-Europe) a fost fondată în 1985, la Bossey, Elveția, ca membră a Asociației Mondiale a Capelanilor de Închisoare și este asociată din 1997 Conferinței Europene a Bisericilor. IPCA-Europe, cu membri din majoritatea Bisericilor creștine, are rolul de a colabora cu instituțiile europene de la Bruxelles și Strasbourg în vederea respectării drepturilor omului și a acordării unei asistențe religioase consistente în penitenciarele europene, dar și a ameliorării situației victimelor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…