Prezență chiriarhală la Mănăstirea Gura Motrului, Mehedinți

În ziua sărbătorii Întâmpinării Domnului, la 2 februarie 2012, una dintre cele mai vechi vatre monahale din județul Mehedinți, Mănăstirea Gura Motrului, va primi vizita Chiriarhului Eparhiei Severinului și Strehaiei. Potrivit episcopiaseverinului.ro, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei va oficia Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor, preoți, diaconi și ieromonahii viețuitori la Sfânta Mănăstire.

Tradiția îl așeazã ca ctitor al Mănăstirii Gura Motrului pe Sfântul Nicodim care a ridicat pe acest loc un schit (sec. XIV). Primul ctitor oficial a fost Harvat, mare logofat al domnitorului Neagoe Basarab, între anii 1512-1521.

Biserica actualã a fost construitã în 1653, în stil moldovenesc, de Preda Brâncoveanu. Pictura dateazã din vremea Sfântului Constantin Brâncoveanu.

În prezent mãnãstirea gãzduiește un muzeu cu obiecte religioase: colecții de icoane pe lemn, carte veche și obiecte de cult cu valoare istorică, multe dintre ele fiind donate de Sfântul Constantin Brancoveanu.

Comentarii Facebook


Știri recente