Prezență arhierească la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Iași

După vizita efectuată, la începutul acestei săptămâni, la Seminarul Teologic ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Piatra Neamț, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prezent la 25 ianuarie, în mijlocul elevilor și profesorilor de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Vasile cel Mare’ din Iași.

Întâlnirea cu elevii și profesorii a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, în capela cu hramul ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’, din incinta seminarului. Slujba a fost împodobită de prezența și de cântările de la strană ale elevilor seminariști, de profesorii Seminarului și de o parte dintre părinții elevilor, care au ținut să fie prezenți la acest moment deosebit. Din soborul de slujitori, condus de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, au mai făcut parte protos. Hrisostom Rădășanu, consilierul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele profesor Dragoș Bahrim, directorul Seminarului ‘Sf. Vasile cel Mare’, părintele prof. Cristian-Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Școlar Județean Iași, și părinți profesori din cadrul Seminarului.

‘Este greu să formezi un tânăr teolog, care să nu treacă prin seminar’

După săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele director Dragoș Bahrim a mulțumit Înaltpreasfințitului Teofan pentru prezența în mijlocul elevilor și ostenitorilor Seminarului de la Iași, într-un moment ce marchează deschiderea festivităților prilejuite de zilele școlii. ‘Cu pomenirea Sfântului Grigorie Teologul, pe care l-am prăznuit în cadrul slujbei de astăzi (ieri – n.r.), începem să-i sărbătorim pe Sfinții Trei Ierarhi, care ocrotesc toate școlile de teologie. Tinerii pe care îi vedeți aici sunt tineri care râvnesc, fie să ajungă să slujească, într-o formă sau alta, în Biserică, fie să-L cunoască mai intens pe Dumnezeu. De aceea, seminarul este un laborator, o pepinieră și un loc de răsad – asta și înseamnă ‘seminaria’ – pentru viitoarele roade în lucrarea Bisericii. Este greu să formezi un tânăr teolog, care să nu treacă prin această etapă. Seminarul, cu adevărat, îți pune o temelie foarte serioasă pentru pregătirea teologică, dar nu doar în ceea ce privește slujirea bisericească, ci pentru întreaga viață în societate’, a subliniat părintele director Dragoș Bahrim.

Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan și-a exprimat bucuria de a se afla în mijlocul elevilor și ostenitorilor Seminarului Teologic de la Iași, subliniind, de asemenea, faptul că ‘cea mai frumoasă întâlnire între oameni se petrece în Sfânta Liturghie’. ‘Orice întâlnire este importantă, pentru că se întâlnesc două inimi, două suflete, două cugete, dar întâlnirea în numele Domnului are o și mai mare însemnătate. Mă bucur că am săvârșit, împreună, Dumnezeiasca Liturghie, că ne-am împărtășit împreună cu părinții profesori și cu o parte dintre dumneavoastră, regăsindu-ne, toți cei de față, în Trupul și Sângele Domnului, în Cuvântul și în Iubirea Sa. Am vrut să-mi ofer această bucurie, a întâlnirii cu părinții profesori și cu dumneavoastră, pentru a fi împreună câteva ceasuri. Dacă mă va ajuta Dumnezeu, am să îmbrac din nou haine de pelerin și, până la sfârșitul acestui an, îmi doresc să poposesc în toate cele șase seminarii teologice din Eparhia Iașilor’, a spus Înalt Preasfințitul Teofan după cum ne informează Ziarul Lumina.

‘Mi-aș dori să aveți conștiința că această perioadă nu se încheie’

După slujba Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vizitat clasele de elevi din fiecare an de studii de la Seminarul ‘Sfântul Vasile cel Mare’, discutând cu seminariștii și cu profesorii lor. A zăbovit, mai ales, în mijlocul elevilor clasei a XII-a, cei care peste câteva luni vor finaliza studiile liceale și vor fi puși în fața unui nou moment de răscruce al vieții lor. ‘Plecând, peste patru-cinci luni, din seminar, mi-aș dori să aveți conștiința că această perioadă nu se încheie, ci va continua. Într-un alt loc, la un alt nivel, dar având același fundament. Cei mai mulți, probabil, gândiți să vă continuați studiile, și îndemnul meu pentru voi este de a vă înscrie la Facultatea de Teologie, dacă, evident, simțiți că aveți o minimală vocație. Spun aceasta, pentru că am întâlnit foarte multe persoane care au urmat seminariile teologice și, dintr-o pricină sau alta, n-au optat pentru aprofundarea studiilor de teologie. O nostalgie și un regret imens l-am văzut manifestându-se, apoi, în inimile multora dintre acești oameni, pentru faptul că nu au ajuns și ei preoți de altar sau că nu au continuat studiile teologice’, a explicat IPS Teofan.

Totodată, tinerii au fost sfătuiți să trateze cu multă seriozitate viitoarea lor formare universitară, dar să evite suprapunerea a două facultăți, în beneficiul unei pregătiri teologice cât mai solide. ‘Fie că vorbim de Facultatea de Teologie, de cea de Drept sau de cea de Istorie, numărul de ani este și așa insuficient pentru a te putea pregăti așa cum trebuie. Dacă acest timp, de trei sau patru ani, îl împarți în două și fugi de la un curs la altul, de la un examen la altul, vei reuși, poate, să le împaci, chiar și cu note bune, dar nu vei putea să aprofundezi, așa cum trebuie, fiecare domeniu’, a subliniat IPS Teofan.

În încheierea vizitei, Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit a luat prânzul, împreună cu elevii și profesorii, la cantina Seminarului.

Comentarii Facebook


Știri recente