Prezență arhierească la hramul Parohiei din Coslada, Spania

Anul acesta s-au împlinit cinci ani de la înființarea Parohiei „Sfântul Nectarie Taumaturgul” din Coslada, Spania. Hramul parohiei a fost sărbătorit în zilele de vineri, 9 noiembrie, și duminică, 11 noiembrie 2012, după cum a precizat Părintele George Cimpoca, Parohul Bisericii „Sfântul Nectarie Taumaturgul” din Coslada.

În noaptea de 8 spre 9 noiembrie, a fost săvârșită slujba de priveghere, începând cu orele 23.00, continuată cu Sfânta Liturghie arhierească, prezidată de către Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, din sobor făcând parte și părintele Florin Voinea din Toledo, urmată de o agapă cu toți credincioșii.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Episcop a readus în memoria credincioșilor viața sfântului: „Sf. Nectarie, pe numele de botez Anastasie, s-a născut într-o familie săracă, așa încât a trebuit încă de copil să plece de acasă pentru a câștiga cele necesare traiului atât pentru el cât și pentru familie; așa ajunge să se angajeze într-o băcănie. Aici, muncind cu gândul de a-și ajuta familia, a ajuns la un moment dat că n-a putut nici măcar să își cumpere o pereche de pantaloni, niște hăinuțe, care erau necesare, pentru că cele cu care plecase de acasă se învechiseră, se rupseseră, și era foarte necăjit. Așa, cu credința pe care o avea, a ajuns să îi scrie Domnului Hristos o scrisoare, în care Îl ruga să îi trimită niște hăinuțe. S-a dus la poștă, cum am spune noi astăzi, și cel care se ocupa cu expedierea scrisorilor, din curiozitate, pentru că nu avea în ziua aceea timbru, s-a uitat pe plic pentru a vedea destinatarul, și a văzut că scrie: „Către Domnul Hristos”. Așa a ajuns să deschidă scrisoarea, să vadă ce cuprinde și a aflat de rugămintea și mâhnirea, problemele pe care le avea micuțul Anastasie. I-a dat Dumnezeu în gând să îi cumpere toate cele necesare și să i le trimită ca din partea lui Dumnezeu. Bineînțeles că și Sfântul Nectarie a primit cele pe care i le-a adus negustorul Temistocle, poștașul, ca din partea lui Dumnezeu, și mulți ani a crezut că Domnul Hristos i le-a trimis. Și de fapt chiar El i le-a și trimis, pentru că Dumnezeu lucrează prin oameni. Noi, oamenii, suntem mâinile lui Dumnezeu, uneltele prin care Dumnezeu lucrează. Cred că Sfântul, ajungând mai apoi la o măsură înaltă în duhovnicie, sigur a avut convingerea că pronia dumnezeiască le-a rânduit pe toate: și să fie sărac, ca să ceară, și să fie omul prin care Dumnezeu să lucreze, și pentru înaintarea lui, dar și pentru noi, care aflăm astăzi despre acest lucru minunat. Poate că azi pare un lucru neînsemnat. Pentru cei care au aproape totul de la vârste foarte mici, cum se întâmplă azi, poate lor li se pare curios și neînsemnat, neștiind ce înseamnă să nu ai un al doilea schimb de haine”.

Bucuria sărbătorii de hram a fost prelungită și duminică, 11 noiembrie, când a fost săvârșită Sfânta Liturghie, la care au fost invitați să participe Preacuviosul Părinte Protosinghel Dr. Maxim Vlad, slujitor la Catedrala din Constanța și profesor la Facultatea de Teologie din același oraș, și Preacuviosul Părinte Ieromonah Dr. Anastasie Berbecel, slujitor la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Florești, județul Cluj.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Părintele Protosinghel Maxim Vlad: „Care este mesajul Sfântului pentru oamenii de astăzi? Să-și schimbe viața. Părăsiți păcatul și veți avea bucurie, părăsiți păcatul și veți avea sănătate, părăsiți păcatul și-L veți cunoaște pe Dumnezeu. A-L cunoaște pe Dumnezeu nu înseamnă a ști despre El din învățăturile Bisericii; aceasta este la măsură catehumenului, cel care începe să învețe despre Dumnezeu. A-L cunoaște pe Dumnezeu înseamnă a-L trăi pe Dumnezeu în viața ta, cum zice Sf. Ap. Pavel, că „nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine”. În tot ceea ce faci în viața ta să te raportezi la Dumnezeu, să treci cumva prin mintea lui Dumnezeu, asta înseamnă să Îl cunoști. Cred că aceasta a urmărit Sf. Nectarie prin toate cuvântările sale și prin exemplul pe care l-a dat în viață; și mai cu seamă acum, prin minunile care se fac prin sfintele sale moaște, mesajul lui este acesta: să părăsească lumea păcatul, să se apropie de Dumnezeu ca să Îl cunoască pe Dumnezeu”.

Toți cei prezenți s-au închinat la moaștele Sfântului Nectarie care odihnesc în biserica parohială și au participat la o agapă pregătită de creștinele parohiei. De asemenea, fiecare a primit în dar, din partea parohiei, acatistul și iconița cu chipul sfântului.

Parohia Coslada mulțumește tuturor familiilor care au fost aproape și care au împletit atât de frumos datoriile și obligațiile profesionale și familiale cu grija specială pentru ca toate pregătirile pentru buna desfășurare a hramului să nu sufere cu nimic.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…