Prezență arhierească la biserica Parohiei Sfântul Dumitru Misai din Iași

Credincioșii și preoții slujitori ai parohiei „Sfântul Dumitru” Misai din Iași au avut parte de momente cu totul deosebite în seara zilei de duminică, 25 noiembrie 2012, când, la finalul slujbei Vecerniei, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, i-a oferit părintelui Octavian Stoica, la împlinirea vârstei de 100 de ani, distincția clericală „Crucea Moldavă”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Duminica trecută, începând cu ora 17:00, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat slujba Vecerniei la Biserica „Sfântul Dumitru” Misai din Iași, alături de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor a făcut parte, alături de pr. paroh Ioan Cristinel Teșu, de pr. protopop Gheorghe Vilie Doroșincă și de alți slujitori, și părintele Octavian Stoica, care a împlinit luna aceasta venerabila vârstă de 100 de ani. La finalul slujbei de seară, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a acordat părintelui, la împlinirea unui secol de viață, distincția clericală „Crucea Moldavă”, în semn de prețuire și recunoștință a întregii sale activități pastoral-misionare.

Despre viața părintelui a vorbit pr. prof. dr. Ioan C. Teșu, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” Misai din Iași: „Născut în satul Șendreni din zona Galațiului, părintele Octavian Stoica a urmat cursurile Seminarului Teologic din Ismail, după care a fost admis la cursurile Facultății de Teologie din Cernăuți. În anul 1935, a fost hirotonit diacon, slujind timp de doi ani la Mănăstirea Adam din ținutul Galațiului, apoi ca preot în parohia Sălceni, pe care avea să o păstorească aproape o jumătate de veac. Din 1942 până la 9 mai 1945 a fost preot militar pe frontul de Răsărit, ajungând până în Crimeea. Odată cu instaurarea regimului comunist în România, a fost arestat și închis în arestul Securității din Bârlad și București, după care a fost trimis la muncă forțată, la Canal, în două rânduri: la Capul Midia și la Periprava”. De asemenea, pr. Gheorghe Vilie Doroșincă a subliniat frumusețea momentului: „Faptul că și acum, la cei 100 de ani pe care îi are, părintele vine cu toată dragostea la slujbele Bisericii ne arată cât de mult a ținut la preoție și cât de mult avem de învățat noi, cei de astăzi, de la un asemenea om”.

La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un scurt cuvânt, în care l-a felicitat pe părintele Stoica la împlinirea frumoasei vârste: „Privindu-l pe părintele Octavian în sfântul altar, având trupul firav, dar o minte limpede, dovadă fiind stăpânirea de sine cu care a rostit ecfonisele, nu pot decât să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru darul că-l avem printre noi, deoarece, în zilele în care trăim, avem o nevoie imensă de bătrânii noștri sfinți. Dinamismul și iarmarocul activităților zilnice ne cuprind și ne vrăjesc ca un cânt de sirenă și ne dezrădăcinează de seva care ar trebui să curgă prin venele noastre. Dar așa cum pleci dintr-un oraș zgomotos și plin de praf într-un colț de pădure cu apă limpede, tot așa este și întâlnirea cu un om în vârstă, cu un om al lui Dumnezeu, cu un om care a fost binecuvântat de cer și de pământ să răzbată vitregiile vremii. Tot așa astăzi, la întâlnirea cu părintele Octavian Stoica, am simțit un aer proaspăt, am simțit firescul și dimensiunea lăuntrică a unui om care, prin credință, și-a transformat necazurile în nestemate așezate pe coroana vieții”.

Seara s-a încheiat cu cântarea tradiționalului „La mulți ani!” și cu oferirea, din partea slujitorilor Bisericii „Sfântul Dumitru” Misai, a unui rând de veșminte părintelui sărbătorit.

Comentarii Facebook


Știri recente