Prezență arhierească în Parohiile Șimian I și II

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, credincioșii Parohiilor Șimian I și II au primit cu bucurie în mijlocul lor, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a oficiat Sfânta Liturghie alături cu un ales sobor de preoți și diaconi, a precizat Cătălin Cernătescu.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Nicodim a citit credincioșilor prezenți o rugăciune de binecuvântare și de întărire în încercările ce vin o dată cu începutul Postului Mare.

În cuvântul de învățătură, Părintele Episcop a vorbit despre necesitatea postului: „Au ținut Sfinții Părinți că la începutul Postului Mare să ne aducă aminte de protopărinții noștri care au fost izgoniți din Rai pentru că nu au postit. Au avut parte de bunătățile Raiului și de bucurii indescriptibile, dar nu au respectat postul, abținerea impusă de Dumnezeu. Noi, ca fii botezați ai Bisericii Ortodoxe, se cuvine să medităm și să aducem mulțumire lui Dumnezeu, fiindcă dacă Adam a fost izgonit și tot neamul omenesc a pierdut Raiul, a venit Adam cel nou, Fiul lui dumnezeu, Care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire S-a întrupat și a primit moarte pe cruce. Hristos a venit ca un nou Adam ca să ne aducă mântuirea, adică posibilitatea fiecăruia dintre noi de a ne întoarce în Eden, în locul din care Adam și Eva au fost izgoniți. Iisus i-a scos din iad pe cei drepți, iar nouă tuturor ne-a șters păcatul adamic, prin care a venit moartea la toți oamenii. Sufletul, după despărțirea de trup, are de acum posibilitatea de a merge în sânul lui Avraam, cum mai este numit Raiul. […] În Rai Dumnezeu i-a purtat de grija lui Adam, și poartă de grijă și celor din Împărăția Cerurilor, pe când cei care nu au parte de Dumnezeu suferă foarte mult din pricină că nu sunt cu El. Fiecare dintre noi ne dorim mântuirea, dorim să fim în Rai împreună cu toți cei apropiați ai noștri, care au plecat din lumea aceasta, dar mai ales cu Dumnezeu. Pentru aceasta este nevoie ca să ducem o viață bineplăcută lui Dumnezeu, în concordanță cu învățătura Bisericii. În primul rând trebuie să avem credință, dar a avea credința nu este destul, căci și diavolii cred. Este nevoie și de faptele noastre bune. Suntem datori să facem milostenie și să ne rugăm, căci rugăciunea devine scutul nostru împotriva săgeților diavolului. Să ne învrednicească Bunul Dumnezeu să trecem cu bine această vreme binecuvântată a postului și să ne mântuim toți!”

Preasfințitul Părinte Episcop a mai îndemnat credincioșii să ajute la construirea și împodobirea sfintelor lăcașuri de închinare, mai ales la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, întrucât aceste fapte bune sunt cu atât mai bineplăcute lui Dumnezeu, cu cât de aceste lăcașuri se bucură mai multe suflete.

Comentarii Facebook


Știri recente