Prezență arhierească în mijlocul credincioșilor din Parohia Șilindia, Protopopiatul Ineu

Credincioșii Parohiei Șilindia, Protopopiatul Ineu, din cadrul Arhiepiscopiei Aradului, au participat duminică, 3 iulie, după slujba Vecerniei, la comemorarea vrednicului de amintire părintele Ștefan Lungu, protopop al Buteniului și paroh în Șilindia, cu prilejul împlinirii a două decenii de la trecerea sa la cele veșnice, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Momentul comemorativ a fost onorat de prezența Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Timotei, însoțit de pr. dr. Vasile Pop și pr. Teodor Faur, consilieri în cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Aradului, de preotul Marian Ciucur de la Parohia Buteni, pr. Mircea Oală de la Parohia Șicula și pr. Aurel de la Parohia Șilindia. Chipul părintelui protopop Ștefan Lungu a fost evocat în cadrul slujbei de Parastas de către preotul paroh Aurel Doca. ‘Figură renumită între personalitățile clericale de pe Valea Crișului din prima jumătate a secolului al XX-lea, părintele Lungu este cunoscut ca erudit și de înaltă ținută morală în plan social, un înflăcărat apărător al ortodoxiei în plan misionar, un bun organizator în plan administrativ și un păstor devotat în plan pastoral. S-a născut în data de 11 aprilie 1898 în localitatea Jidoava (jud. Caraș Severin), fiind al șaptelea copil al lui Ioachim și Stanca Lungu. Școala primară a făcut-o la Timișoara, iar cursurile liceale la Timișoara și Brașov. După terminarea liceului a urmat Academia Teologică din Caransebeș, apoi cursurile Facultății de Teologie din Cluj. În anul 1918, pe când avea 20 de ani, participă la Marea Unire Națională de la Alba Iulia. În anul 1920, s-a căsătorit cu tânăra Lucreția Borza, fiica preotului din localitatea Camna (jud. Arad). În anul 1921 a fost hirotonit pe seama Parohiei Șilindia, pe care a păstorit-o până în februarie 1931. În data de 18 decembrie 1930, preotul Ștefan Lungu din Șilindia a fost ales protopop al Butenilor. Instalarea noului protopop a avut loc în data de 15 februarie 1931, în prezența protopopului Ioan Georgea în calitate de reprezentant al episcopului Grigorie Comșa (1925-1935). În demnitatea de protopop a desfășurat o bogată activitate timp de 18 ani, după care revine ca preot în Parohia Șilindia în anul 1949, datorită regimului comunist, păstorind până în anul 1976, când a ieșit la pensie, după o activitate de 55 de ani depusă în ogorul Domnului. În data de 5 iunie 1991, la frumoasa vârstă de 93 de ani, a trecut la Domnul, fiind prohodit de un numeros sobor de preoți, în frunte cu Preasfințitul Timotei, Episcopul Aradului. A fost înmormântat în cimitirul parohial din Șilindia. Paralel cu funcția de protopop a mai îndeplinit diferite servicii la Centrul Eparhial, fiind consilier bisericesc și deputat eparhial. În timpul vieții a reușit să-și formeze o bogată bibliotecă, care după moartea sa a fost donată la Mănăstirea Hodoș-Bodrog’, a spus părintele Aurel Doca.

A păstorit Parohia Șilindia vreme de 37 de ani

Părintele Aurel Doca a mai arătat că protopopul Ștefan Lungu a scris două cărți publicate în anii 1926 și 1929 având ca titlu ‘Posturile și însemnătatea lor’ și respectiv ‘Fericirea tineretului și Societatea’, precum și mai multe articole, studii și predici publicate în revistele ‘Biserica și Școala’ din Arad, ‘Biserica Bănățeană’ și ‘Mitropolia Banatului’ din Timișoara. În cadrul Parohiei Șilindia a păstorit în mod exemplar vreme de 37 de ani, fiind prezent în toate activitățile parohiale. Împreună cu credincioșii parohiei a avut realizări marcante pe plan administrativ-economic, cultural și social: reparații interioare și exterioare la lăcașul de cult, colecte pentru sprijinirea familiilor sărace. Între anii 1970 și 1973, l-a contractat pe zugravul Toma Condrea pentru a picta biserica parohială, lucrări sfințite în anul 1973 de episcopul Visarion Aștileanu. După anul 1980, a început lucrările de construcție la casa parohială din localitate, deși părintele protopop era deja la pensie. În timpul păstoririi parohiei, cât și după ce a ieșit la pensie, în comunitatea parohială nu a putut pătrunde elementul neoprotest și sectar.

În cuvântul adresat celor prezenți în finalul sărbătorii, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Timotei a arătat importanța și profunzimea învățăturilor Mântuitorului din Evanghelia Duminicii a treia după Rusalii, a cuvintelor Apostolului zilei din epistola paulină către Romani. De asemenea, a evidențiat contribuția părintelui Ștefan Lungu la propășirea vieții bisericești, culturale și sociale, alături de alte personalități clericale ale vremii. Acești preoți, protopopi, dascăli de teologie sau ierarhi arădeni au marcat veacul cu faptele lor, cu personalitatea lor. Fie din modestia lor, sau din insuficientă cercetare istorică, multe dintre strădaniile acestora sunt încă necunoscute. Este important ca noi, cei de astăzi, să nu lăsăm ca uitarea să se aștearnă peste memoria lor. Evocarea acestora este o datorie morală pe care suntem chemați să o împlinim. Chiriarhul a lăudat inițiativa preotului și a credincioșilor din Șilindia de a-l comemora pe părintele protopop Ștefan Lungu. Datorită virtuților sale, protopopul Ștefan Lungu va rămâne în amintirea și rugăciunile celor pe care i-a păstorit, ca model vrednic de urmat, ca exemplu de jertfelnicie pentru aproapele, dar și ca vrednic păstor pentru credincioșii parohiei pe care i-a slujit și i-a iubit cu timp și fără timp.

Comentarii Facebook


Știri recente