Prevenire și educare în rândul tinerilor

Mitropolia Ardealului, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Sibiu și Organizația Crucea Albastră au organizat dezbaterea publică ‘Etnobotanicele. Noi ce facem?’. Manifestarea a avut loc la Biblioteca ‘Astra’ din Sibiu și s-a bucurat de prezența reprezentanților instituțiilor sibiene implicate în prevenirea și combaterea consumului de etnobotanice, informează „Ziarul Lumina”.

Adolescenți, studenți la universitățile sibiene, asistenți sociali, medici, profesori și intelectuali au participat cu mare interes la întâlnirea de la Sibiu pe tema consumului de etnobotanice, una dintre problemele acute ale societății românești actuale și subiect de largi dezbateri în cadrul forumurilor legislative ale țării. Obiectivele principale au fost informarea publică asupra ultimelor evoluții epidemiologice la nivel internațional, național și local, precum și identificarea acțiunilor proprii ale instituțiilor reprezentate și stabilirea unui program comun de acțiune.

Mitropolia Ardealului a fost reprezentată de conf. dr. Sebastian Moldovan de la Facultatea de Teologie ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu și secretarul Asociației Pro-vita Sibiu, și de consilierul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, părintele Nicolae Rusu, însoțit de asistenți sociali ai Biroului de Servicii Sociale din cadrul instituției amintite. Printre autoritățile locale prezente îl amintim pe prefectul județului Sibiu, Horațiu Răcuciu, care a prezentat pe scurt programul guvernamental de prevenire și combatere a consumului de etnobotanice și implementarea acestuia în județul Sibiu.

Lector din Londra

Invitatul special al întâlnirii a fost dr. Adam Winstock, de la Institutul de Psihiatrie din Londra, care a prezentat o amplă lucrare intitulată ‘Pericolul etnobotanicelor și al altor droguri noi’. Distinsul invitat a vorbit despre pericolele de răspândire a noi droguri, a noi substanțe halucinante, care sunt supuse mereu la schimbări de formule chimice și ajung cu o viteză uriașă la consumatori.

‘Unul dintre motivele pentru care substanțele noi ajung foarte repede la consumatorii din orice țară este internetul, care facilitează traficul și consumul. Există un adevărat tsunami de droguri noi care a venit peste Europa, încât oamenii nu au apucat să se dezmeticească. O altă mare problemă este faptul că aceste noi substanțe nu au un istoric al efectelor asupra consumatorilor. Sunt foarte multe noi droguri cu efecte dezastruoase, precum cele ale canabisului sau amfetaminei sau chiar ale cocainei’, a spus prof. Adam Winstock.

A urmat prezentarea profilului unui consumator de etnobotanice, făcută de Maria Radu de la CPECA Sibiu, iar Mihaela Moldova de la Serviciul de probațiune de pe lângă Tribunalul Sibiu a prezentat regimul drogurilor din perspectiva legislativă.

Cel mai emoționant moment a fost cel în care unul dintre tinerii consumatori internați în centrele de recuperare ale Crucii Albastre a mărturisit cum a început consumul de droguri, efectele devastatoare pe care le-a simțit pe propria piele și starea sa actuală în plin tratament de recuperare. Dezbaterile și discuțiile au încheiat întâlnirea de la Sibiu nu înainte de a viziona un film documentar realizat în România, în care consumatori de droguri își mărturisesc propriile drame.

Comentarii Facebook


Știri recente