Prețuire prin cercetare și cunoaștere

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a avut loc ieri etapa pe Arhiepiscopia Bucureștilor a Concursului național „Părintele Dumitru Stăniloae, 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice”, la care au participat studenți și masteranzi, informează „Ziarul Lumina”.

Proba scrisă a concursului național închinat celui mai mare teolog ortodox român a avut loc în amfiteatrul „Preot Dumitru Stăniloae”. Studenții și masteranzii care s-au înscris la această etapă a concursului au avut de realizat un eseu-sinteză cu tema „Omul, chip al lui Dumnezeu în teologia părintelui Dumitru Stăniloae”. Timpul de redactare a eseului a fost de 3 ore. Criteriile de evaluare a lucrărilor sunt: ancorarea lucrării în universul teologiei părintelui Dumitru Stăniloae, valorificarea teologiei părintelui, claritatea ideilor, originalitatea, perspectiva unitară a lucrării.

„Concursul dedicat părintelui profesor Dumitru Stăniloae în anul comemorativ consacrat acestei mari personalități a teologiei ortodoxe românești reprezintă o provocare și o șansă pentru studenții și masteranzii noștri de a se apropia mai mult și de a aprofunda lucrările teologice ale părintelui Dumitru Stăniloae. În facultatea noastră, noi considerăm că păstrăm duhul părintelui profesor Stăniloae, și când spun aceasta, nu mă gândesc numai la Teologia dogmatică, unde profesorii se inspiră mereu din opera dânsului. Mă refer și la alte discipline: Teologia fundamentală, Ascetică și Mistica, o disciplină care se predă sub sigla Dogmă și spiritualitate în facultatea noastră, și Teologia liturgică, pentru că părintele Stăniloae ne-a lăsat o erminie a Sfintei Liturghii din punct de vedere dogmatic extrem de importantă, care clarifică conținutul doctrinar al acestei slujbe. Considerăm că trebuie să facem cunoscută opera părintelui atât pentru valoarea ei intrinsecă, cât și pentru spiritul ei creator”, a spus părintele Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

Miercuri, 16 ianuarie, la Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București a avut loc etapa pe Arhiepiscopia Bucureștilor a concursului „Părintele Dumitru Stăniloae” adresat elevilor. La concurs au participat elevi de la Seminarul „Nifon Mitropolitul”, dar și de la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Pasărea. Elevii au avut de realizat un eseu despre perioada studiilor și formării universitare a părintelui Dumitru Stăniloae. În această lună, în fiecare eparhie a Patriarhiei Române unde se află o facultate de teologie ortodoxă, seminar teologic și liceu teologic se desfășoară etapa eparhială a concursului național închinat teologului român. Etapa pe mitropolie a concursului național se va desfășura până pe 14 martie 2013, urmând apoi etapa națională. Concursul național „Părintele Dumitru Stăniloae, 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice” este organizat de Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente