Profesorul Andrea Riccardi, fondatorul Comunitatii Sant’ Egidio a primit ieri din partea presedintelui Ion Iliescu Decoratia pentru Merite Culturale, ca semn de recunoastere a rolului comunitatii in inlesnirea vizitei Papei (7-9 mai 1999), pregatita de Intalnirea Mondiala pentru Pace care a avut loc la Bucuresti in septembrie 1998. Ceremonia de inmanare a decoratiei a avut loc la Palatul Cotroceni, incepand cu orele 12. Tot in dupa dupa amiaza zilei de ieri de la orele 17.00 in Aula Patriarhiei a avut loc lanasare cartii ‘Secolul Martiriului. Crestinii in veacul al XX-lea’ a Domnului Andrea Riccardi, presedintele Comunitatii Sant’Egidio. La eveniment au participat Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Prea Sfintitul Vicenzzo Paglia Episcop de Ternii, alti membrii ai Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, reprezentanti ai altor culte precum si personalitati ale vietii publice romanesti, printre care amintim pe academicianul Razvan Teodorescu. Prezent la aceasta manifestare, Cristian Curte de la Radio Romania Actualitati ne-a facut o prezentare a cartii a profesorului Andrea Ricardi : ‘ Volumul este prima initiativa in acest sens care isi propune sa parcurga persecutiile crestinilor de la dictatura comunista si pana la totalitarismul asiatic si african. Dintre cei care au luat cuvantul as aminti pe Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist al Bisericii Ortodoxe Romane, ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Teodorescu, moderatorul intalnirii si Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Ultimul cuvant a apartinut autorului Andrea Riccardi, profesor de istorie contemporana la Univeristatea Roma Tre. Specialist in istoria bisericii in epoca moderna si contemporana, el a facut o scurta trecere in revista a martiriului crestin in secolul 20. Volumul publicat, spunea el ‘este la granita dintre memorie si istorie si dezvaluie faptele unor oameni care au avut taria sa-si afirme credinta. Martirii secolului 20 au fost primii marturisitori ai ecumenismului. Sa ne folosim de marturia lor’.
În imagini: Prohodul Maicii Domnului la Patriarhia Română (2022)
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat duminică, 14 august, slujba Prohodului Maicii Domnului la Catedrala Patriarhală. Programul liturgic a inclus slujba Vecerniei unită cu Litia, Utrenia, Prohodul Maicii Domnului și procesiunea cu Sfântul Epitaf în jurul…
Programul slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române de Adormirea Maicii Domnului
De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, luni, 15 august 2022, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,…
Să ne străduim ca în momentele de panică să avem întreg sufletul centrat pe Hristos, recomandă Episcopul Hușilor
Episcopul Ignatie al Hușilor a vorbit duminică despre Sfântul Apostol Petru care, în momentul în care nu mai avea privirea orientată înspre Hristos, a simţit iminenţa morţii. „El nu mai era centrat în Hristos, ci înspre…
Episcopul Canadei: Entuziasmul tinereții, gândirea armonioasă și bucuria curată sunt binevenite în Biserică și în societate
Episcopul Ortodox Român al Canadei a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a tineretului în care subliniază că „entuziasmul tinereții, gândirea armonioasă și bucuria curată sunt îndreptățite și binevenite în Biserică și în societate”. …
Încercarea lui Petru de a merge pe apă a fost din respect, nu din curiozitate, explică Patriarhul României
Patriarhul României a oferit duminică mai multe lămuriri cu privire la textul evanghelic despre umblarea pe mare și potolirea furtunii (Matei 14:22-34), printre care și aceea că ucenicul Petru nu a încercat să meargă pe…