Presedintele Consiliului National al Audiovizualului, Ralu Filip, a trecut la cele vesnice

Presedintele Consiliului National al Audiovizualului, Ralu Filip, a trecut astazi dimineata la cele vesnice, decesul fiind inregistrat la orele 00.50. Ralu Filip s-a nascut la 30 august 1959. Pasionat, inteligent, demn si responsabil, respectat de prieteni si neprieteni, artizan al unor relatii umane calde si eficiente, Ralu Filip are marele merit de a fi creat o institutie si o legislatie de nivel european in domeniul audiovizualului romanesc. In cursul serii de ieri, Ralu Filip a ajuns la Institutul de Boli Infectioase ‘Matei Bals’ din Capitala, acuzand dureri in piept. La scurt timp, presedintele Consiliului National al Audiovizualului a suferit un atac de cord. Mai multe amanunte despre conditiile in care a trecut la cele vesnice Ralu Filip au fost prezentate astazi, in cadrul unei conferinte de presa, de catre dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase ‘Matei Bals’ din Bucuresti: ‘Din momentul in care s-a prezentat la noi, la circa doua minute a intervenit acel stop cardio-respirator. S-a intervenit imediat cu metode de resuscitare respiratorii care, timp de o ora, din pacate, nu a dat nici un fel de rezultat, motiv pentru care, in jurul orei 00.50, s-a declarat decesul ca urmare a unui infarct. Diagnosticul a fost confirmat si de medicul cardiolog care a fost chemat pentru asistarea pacientului, dar din pacate nu s-a putut face nimic. A venit cu masina personala, iar colegii au incercat sa-l asiste cat s-a putut de repede, dar din pacate toate manevrele au fost sortite cu esec’.

Ralu Filip a fost cel mai important sustinator al proiectului extinderii la nivel national al postului de Radio TRINITAS al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Intr-un interviu acordat postului nostru de radio, vicepresedintele CNA, Attila Gasparik, a evocat personalitatea lui Ralu Filip: ‘Am pierdut om foarte, foarte valoros. El tot timpul cand lucra avea lumanari aprinse si lucra la maxim. Mi-a fost un prieten foarte apropiat’.

Ralu Filip a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti in 1984. A fost avocat, apoi jurnalist, devenind membru al CNA in iulie 2002, la propunerea Camerei Deputatilor. In luna decembrie 2002 a fost numit de Parlament presedinte al Consiliului National al Audiovizualului pentru un mandat de patru ani, mandat prelungit apoi la sase ani. Maestrul Dan Grigore, membru al CNA, ne-a vorbit despre Ralu Filip asa cum l-a cunoscut in anii in care au lucrat impreuna: ‘Am descoperit in Ralu Filip un om cu o enorma capacitate de a munci si de a se implica in tot ceea ce tine de responsabilitatile sale. Un om cu o enorma capacitate de a-si asuma responsabilitati, un om cu o delicatete foarte cunoscuta de multi, un om cu un simt al dreptatii si cu un fel de empatie, cu o capacitate empatica foarte discreta. Am pierdut un prieten, am pierdut un coleg, am pierdut un om de exceptie, am pierdut un presedinte al Consiliului National al Audiovizualului care a facut din aceasta institutie ceea ce este acum, o institutie solida si cu o rata de incredere publica considerabila. O calitate pe care am descoperit-o la Ralu Filip este prietenia. Stia sa se implice intr-o prietenie si stia sa fie un foarte bun prieten si un foarte fidel prieten’.

In 1998, Ralu Filip s-a numarat printre membrii fondatori ai Casei NATO, o organizatie non-guvernamentala pe care a si condus-o pentru o perioada scurta. Intr-un interviu acordat postului nostru de radio, Radu Teodorel, membru al CNA, a evocat la randul sau personalitatea lui Ralu Filip: ‘Imi este foarte greu sa spun ‘domnul presedinte’, pentru ca Ralu Filip mi-a fost un prieten, si nu numai mie. Putea-i sa te sfatuiesti cu el, putea-i sa te plangi la el. Intotdeauna cauta solutii si intotdeauna ne ajuta. Era un om de o inteligenta sclipitoare. In perioada cat a condus aceasta institutie a facut din ea o institutie model, europeana. Avea corespondente cu celelalte institutii din Europa. Un om care a stiut sa tina un echilibru in CNA’.

Tot intr-un interviu acordat postului nostru de radio, Ioan Onisei, membru al CNA, ne-a spus la randul sau cateva cuvinte despre Ralu Filip: ‘Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace. Am fost socat la aflarea vestii. Sunt coleg cu el din ianuarie a.c., dar ne-am cunoscut bine, pentru ca impreuna am lucrat la actuala lege a audiovizualului, cand eu eram membru al Comisiei pentru Cultura a Camerei Deputatilor. Ralu Filip a fost un om demn, responsabil, iubit de colegi, respectiv de prieteni si neprieteni si printre alte mari merite il are si pe acela al crearii retelei TRINITAS’.

De asemenea, Cristina Trepcea, membru CNA, ne-a vorbit despre Ralu Filip si despre cateva dintre reusitele sale profesionale: ‘Ieri imi spunea uitandu-se in urma ca macar am facut reteaua de Radio TRINITAS. Nemultumirile sale sunt legate de o oarecare insuficienta care caracterizeaza modul in care oamenii dau stirile sau alte lucruri de acest gen. Vreau sa va spun ca Radio TRINITAS a fost o mandrie pentru el. Radio TRINITAS s-a legat de numele lui si a fost initiativa la care el a tras foarte tare, cel mai tare dintre noi. Ralu a fost o persoana care a adus integritatea unei functii de demnitate publica la niste cote pe care in acest moment sunt putini oameni capabili sa o compare’.

Intr-un interviu acordat postului nostru de radio, prof. univ. dr. Laurentiu Soitu, de la Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iasi, inspector CNA pentru judetele Iasi, Neamt si Vaslui, ne-a spus cateva cuvinte despre Ralu Filip: ‘Ralu Filip este in continuare o personalitate foarte vie, o persoana care nu s-a temut niciodata de dificultati, de infrangeri. Parca era facut sa le depaseasca si chiar a depasit multe dintre acestea. A ramas permanent o persoana care, prin simpla prezenta, dinamiza pe cei care erau in preajma. Prin verbul sau, prin comportamentul sau nu putea sa nu genereze altora actiune’.

Trupul neinsufletit al lui Ralu Filip va fi depus maine dimineata la Palatul Parlamentului in Salonul ONG-urilor. Tot aici, in ziua de vineri, orele 12.00, va fi oficiata slujba inmormantarii, dupa care va fi inhumat la Manastirea Cernica. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

Comentarii Facebook


Știri recente