Presa italiana crede cardinalul Joseph Ratzinger este viitorul Papa

Cardinalul german Joseph Ratzinger, gardianul dogmelor catolice, a fost apreciat de presa italiana de ieri drept favorit pentru a deveni succesor al Papei Ioan Paul II la Vatican. In aceste zile, cardinalii se intrunesc zi de zi pentru a stabili care este profilul viitorului papa.

Ca si in timpul desfasurarii conclavului elector, rezultatul discutiilor preliminare din aceste zile este pastrat secret. Cu toate acestea, mai multe ziare italiene au scris ca decanul colegiului cardinalilor, Joseph Ratzinger, ar putea conta pe votul a 40 pana la 50 dintre colegii sai. Numarul acesta este totusi insuficient pentru alegerea cardinalului ca papa, pentru ca alesul va trebui sa beneficieze de votul a doua treimi din numarul total de 115 al membrilor conclavului.

Cotidianul Corriere della Sera crede ca multi cardinali il vor vota pe Ratzinger, datorita faptului ca el are varsta de 77 de ani si ca este prefect al Congregatiei pentru Doctrina Credintei, ceea ce conduce la concluzia ca un eventual pontificat al sau nu ar avea o durata prea mare si ar fi axat pe esential, adica pe apararea doctrinei catolice. Pe de alta parte, cred comentatorii cotidianului amintit, cardinalii care nu-l prefera pe Ratzinger nu au deocamdata o personalitate in jurul careia sa se ralieze.

Ziarul La Reppublica apreciaza ca unii dintre cei care il vor vota pe Ratzinger vor face acest lucru ca un vot negativ adresat unui alt candidat important la Sfantul Scaun, arhiepiscopul de Milano Dionigi Tettamanzi. Presa italiana, citata de editia electronica a ziarului catolic francez La Croix, conchide ca jocurile nu sunt inca facute, si aminteste un dicton cu circulatie restransa in catolicism: cine intra in Conclav ca papa, iese adesea cardinal.

Comentarii Facebook


Știri recente