Preotul Tudor Marin era apreciat și iubit

Evenimentul tragic petrecut sâmbătă, 16 iunie 2012, în Focșani, când preotul Tudor Marin, de 69 de ani, a fost ucis în biserică, i-a întristat pe mulți credincioși din cuprinsul întregii țări.

Așa cum se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei, pentru Biserica noastră este o durere ca un preot să fie ucis chiar în sfântul lăcaș unde el a propovăduit iubirea de Dumnezeu și de oameni.

Patriarhia Română adresează condoleanțe familiei părintelui Tudor Marin și parohiei îndoliate din Focșani. ‘Este regretabil faptul că tocmai în biserică, unde preotul predică pacea și iubirea față de semeni, un preot pașnic și venerabil este ucis cu cruzime. Această crimă oribilă arată starea alarmantă de degradare, de violență și de nesiguranță din societatea românească de azi. Prin urmare, este nevoie ca și bisericile, fiind spații de utilitate publică religioasă a comunităților locale, să fie mai bine păzite și protejate’, se arată în comunicatul transmis de Biroul de presă al Patriarhiei Române, citat de Ziarul Lumina.

De la purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, pr. Adrian Ionescu, am primit câteva date biografice referitoare la preotul trecut la cele veșnice. Preotul Tudor Marin s-a născut la 2 iunie 1943 în comuna Budești din județul Vrancea. Între 1961 și 1966 a urmat cursurile Seminarului Teologic ‘Chesarie Episcopul’ din Buzău, iar în 1966 a fost admis la Institutul Teologic de Grad Universitar din București, pe care l-a absolvit în 1977. Pe 28 august 1966 s-a căsătorit cu Ana Agapie din comuna Scutelnici, județul Buzău, la 25 septembrie 1966 a fost hirotonit întru diacon, iar la 2 octombrie a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Boldești, din județul Prahova. În anul 1972 a fost transferat la Parohia Mircești din Vrancea, iar din 1991 a devenit parohul Bisericii ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’ din municipiul Focșani. Părintele are doi copii: Mălina, născută în 1970, și Ioan Cristian, în 1974.

Cunoaștem jertfelnicia și ostenelile sale

Am aflat cu deosebit regret de sfârșitul tragic al părintelui Tudor Marin din municipiul Focșani, care a fost ucis cu sânge rece – după ce oficiase Sfânta Liturghie și făcuse pomenirea celor mutați la Domnul – în biserica pe care a slujit-o cu devotament vreme de mai bine de 20 de ani. Preacucernicia Sa s-a distins prin lucrarea depusă la Sfântul Altar în toate parohiile unde a activat de la hirotonie și până când Dumnezeu a rânduit să-l cheme în lumea veșniciei.

Cunoaștem jertfelnicia de care a dat dovadă spre înfrumusețarea sfintelor lăcașuri de cult, iar Biserica ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’, ce străjuiește centrul municipiului Focșani, va da mărturie, peste timp, despre strădaniile preotului Tudor Marin. El este cel care, cu binecuvântarea noastră, în anul 1990, a redeschis acest lăcaș de cult – monument istoric și de arhitectură – și s-a preocupat de restaurarea lui, împodobindu-l, la interior, cu pictură nouă.

Nu ne sunt străine ostenelile Preacucerniciei Sale întru slujirea lui Dumnezeu prin slujirea oamenilor. Nu a precupețit nici un efort pentru întărirea duhovnicească a Bisericii celei vii, a bunilor săi credincioși, cărora le-a propovăduit învățăturile Mântuitorului Hristos, îndrumându-i la iubire frățească și bună înțelegere.

Ne-am convins de râvna pe care o avea spre săvârșirea sfintelor slujbe și a Dumnezeieștii Liturghii, de înțeleapta povățuire dată în scaunul de spovedanie, precum și de preocuparea pentru promovarea cântării corale în biserică. În acest sens, trebuie precizat că părintele Tudor Marin este cel care a sprijinit activitatea corului Parohiei ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’, de la a cărui înființare au trecut puțin peste 100 de ani.

Știm că, în toată această activitate, sprijin i-au fost credința nestrămutată în Bunul Dumnezeu, dar și căldura și înțelegerea pe care le-a găsit în familie, care a fost al doilea sfânt altar drag sufletului său. Nimic nu ar fi fost posibil fără rugăciunea întru ocrotire a dumneavoastră, doamnă preoteasă Ana, și fără dragostea copiilor Mălina și Ioan-Cristian, care vor purta vie în suflet amintirea părintelui lor după trup.

În aceste momente grele, vă suntem alături și vă încredințăm de rugăciunea pe care o facem înaintea Tatălui Ceresc pentru ca să așeze sufletul preotului Tudor Marin în ceata drepților, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin. Dumnezeu să-l odihnească în pace, cu aleșii Săi!

†Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…