Preotul și preoteasa, părinți în familie și în parohie

Preoții din protopopiatele Arhiepiscopiei Iașilor, însoțiți de soțiile și de copiii lor, participă în perioada 1-10 septembrie la sesiunea de toamnă a conferințelor pastoral-misionare, desfășurate în acest an sub genericul „Preotul și preoteasa – părinți în familie și în parohie”. Prima conferință a avut loc zilele trecute și i-a reunit pe preoții din protopopiatele Iași 1, Iași 3 și Darabani, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Programul conferințelor, prezidate de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cuprinde sesiuni de lucrări, rugăciuni în comun, ateliere tematice, vizionări de filme, prelegeri și focuri de tabără. Invitații speciali ai conferințelor preoțești de toamnă din Arhiepiscopia Iașilor din acest an sunt pr. prof. univ. dr. Constantin Coman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. „În Arhiepiscopia Iașilor, la conferințele preoțești din acest an, ca un fapt inedit, am avut înscrise aproximativ 500 de preotese și un număr destul de mare de copii, peste 600. Cele 13 serii de conferințe din acest an au fost împărțite în două sezoane: 9 serii în sezonul de primăvară și 4 în sezonul de toamnă. Cel de-al doilea sezon de conferințe a debutat zilele trecute, cu întâlnirea a 100 de preoți din protopopiatele Iași 1, Iași 3 și Darabani, însoțiți de soțiile și de copiii lor, și va continua săptămâna aceasta cu întâlnirea preoților, preoteselor și copiilor din protopopiatele Botoșani și Iași 2, după care, în intervalul 8-10 septembrie, le va veni rândul celor din protopopiatele Piatra Neamț și Târgu Neamț. Ultima conferință preoțească din acest an se va desfășura în perioada 16-18 septembrie și va fi organizată pentru preoții care au optat să vină fără doamnele preotese, precum și pentru preoții tineri care au fost hirotoniți anul acesta”, a declarat pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor.

Pentru preoții participanți, conferința de la Durău a avut cinci sesiuni de lucrări: „Sfinții Împărați Constantin și Elena – prezență a familiei creștine în misiunea Bisericii”, „Preotul și preoteasa – părinți în familie și în parohie”, „Preotul și preoteasa ca slujitori ai Bisericii”, „Preotul și preoteasa ca părinți ai propriilor copii”, „Preotul și preoteasa ca soț și soție”. Pentru preotese, programul a fost puțin diferit, cu o sesiune de cunoaștere a participantelor cu titlul „Bucuria de a fi împreună”, precum și o sesiune cu tema „Cum percep copiii iubirea părintească – ce oferim și ce primim?”.

Tema întâlnirilor preoțești semestriale din Arhiepiscopia Iașilor din acest an este dedicată Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena și are ca principale obiective oferirea de cunoștințe și exemple vii în ceea ce privește îndeplinirea rolului de părinți în familie și parohie, descoperirea frumuseții vieții de familie în familia de acasă și în familia-parohie și înnoirea bucuriei de a sluji lui Dumnezeu și oamenilor, prin dialog și rugăciune.

Comentarii Facebook


Știri recente