Preotul martir Ilarion Felea, pomenit la Facultatea de Teologie din Arad

Cadrele didactice și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, sub protia IPS Timotei Seviciu, Arhiepiscopul ortodox al Aradului, l-au omagiat luni, 28 martie, în ziua pomenirii Cuviosului Ilarion cel Nou, pe pr. prof. dr. Ilarion V. Felea (1903-1961), printr-un parastas, informează „Ziarul Lumina”.

Părintele Felea s-a născut la 21 martie 1903, în Valea Brad, jud. Hunedoara, în familie de preot. A urmat, pe rând, cursuri la Liceele ‘Avram Iancu’ din Brad și ‘Moise Nicoară’ din Arad, apoi Academia Teologică ‘Andreiană’ din Sibiu și doctoratul la Facultatea de Teologie din București, absolvind și Facultatea de Litere și Filosofie din Cluj. Activitatea sa preoțească a început în Parohia Valea Brad, continuând în Arad – Sega, unde a ridicat o biserică parohială, apoi la catedrala din Arad. Pe linie didactică, a fost profesor de dogmatică și apologetică la Academia Teologică din Cluj și la cea din Arad, ocupând și funcția de rector. A fost redactor al publicațiilor ‘Biserica și Școala’ și ‘Calea Mântuirii’ din Arad. A fost arestat și condamnat la 20 de ani muncă silnică ‘pentru uneltire contra ordinei sociale’ și 20 de ani de temniță grea pentru ‘activitate intensă contra clasei muncitoare și a mișcării revoluționare’. La 18 sept. 1961 a adormit, ca un mucenic, în închisoarea de la Aiud. Ca unul ce a încununat atât de frumos și înălțător slujirea preoțească și cea didactică, instituția academică teologică arădeană l-a ales ca patron spiritual.

În cadrul slujbei de pomenire, IPS Timotei a arătat că ‘așezarea acestui luminat dascăl de teologie, ca ocrotitor duhovnicesc al Facultății de Teologie, reprezintă un act deosebit, fiind receptat ca o călăuză pentru întreaga activitate de răspândire a cuvântului lui Dumnezeu către tineri și către toți credincioșii. Astăzi, noi încercăm să readucem în actualitate teologia sa, prin editarea lucrărilor teologice ce-i poartă amprenta, la care se adaugă și o altă coordonată, aceea legată de retipărirea într-o formă îmbogățită a antologhionului de strană’.

Comentarii Facebook


Știri recente