Preoții și credincioșii din Protopopiatul Bârlad au un nou protoiereu

Preoții și credincioșii din Protopopiatul Bârlad au începând de ieri un nou protoiereu, informează Episcopia Hușilor.

Ieri, 5 noiembrie 2009, la sediul Protoieriei Bârlad a avut loc ceremonia de hirotesie și instalare a noului protopop al Bârladului în persoana Preacucernicului Părinte Vasile Lăiu, parohul bisericii Sf. Ilie din Bârlad.

Părintele Vasile Lăiu a fost numit în această demnitate în cadrul ședinței Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Hușilor desfășurată sub președenția Preasfințitului Părinte Episcop Corneliu în data de 03 noiembrie 2009.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența reprezentanților Centrului Eparhial Huși, a părinților protopopi din celelalte protoierii ale eparhiei și a preoților din cuprinsul Protopopiatului Bârlad.

Ceremonia de instalare a început la orele 11,00 prin cuvântul de bun venit adresat celor prezenți de către Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, care a menționat motivul pentru care se află în mijlocul lor și anume acela de instalare a noului protoiereu, ca urmare a demisiei din motive de sănătate a părintelui Marin Constantin.

După acest moment s-a dat citire deciziei chiriarhale de instalare a noului protopop, a avut loc hirotesia întru protoiereu și s-a procedat la acordarea însemnelor prevăzute în Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române.

După încheierea ceremoniei de instalare au avut loc cuvântările. Mai întâi a vorbit părintele Marin Constantin, fostul protopop, care a rostit un emoționant cuvânt de mulțumire adresat Preasfințitului Părinte Corneliu, preoților și colaboratorilor pentru împreuna lucrare desfășurată în cei 3 ani în care a ocupat funcția de protopop. De asemenea, părintele a enumerat și realizările acestei perioade, între care cele mai importante sunt obținerea actelor de proprietate asupra imobilului și terenului în care își desfășoară activitatea unitatea, reabilitarea clădirii protopopiatului, înființarea corului „Gheorghe Cucu” al protopopiatului și reeditarea după o lungă perioadă a revistei bisericești „Păstorul Tutovei”.

A urmat cuvântul părintelui protopop Vasile Lăiu, care a mulțumit în primul rând Preasfințitului Părinte Corneliu pentru importanta ascultare pe care i-a încredințat-o, făgăduindu-i fiască ascultare și supunere, precum și neobosită osteneală în misiunea de conducere a protopopiatului. În același timp, Sfinția Sa a adresat cuvânt de recunoștință predecesorului său pentru călduroasa primire și pentru cuvintele de încurajare. La final, a mulțumit preoților pentru prezență asigurându-i de toată toată deschiderea, în vederea unei colaborării fructuoase în slujirea Domnului.

În încheierea evenimentului a vorbit Preasfinția Sa Părintele Episcop Corneliu al Hușilor care a ținut să mulțumească părintelui Marin Constantin pentru toată activitatea desfășurată în perioada cât a funcționat ca protopop. După acest moment, Preasfinția Sa a prezentat noul protopop și a rostit părintesc cuvânt de învățătură celor prezenți, mulțumindu-le pentru prezență și invitându-i la o colaborare deschisă și rodnică cu noul protoiereu.

Manifestarea s-a încheiat printr-o recepție oferită celor prezenți de Părintele Protopop al Bârladului Vasile Lăiu, care a avut loc în incinta protopopiatului.

Părintele Vasile Lăiu s-a născut la data de 3 aprilie 1963 în comuna Strugari din județul Bacău. Sfinția Sa a absolvit cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț și este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, promoția 1994. A fost hirotonit ca preot în anul 1987 pe seama parohiei Roșiești din Protopopiatul Huși, iar din anul 1997 este paroh la biserica Sf. Ilie din Bârlad. Părintele Vasile Lăiu este căsătorit și are 4 copii.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…